Hirdetés


Bár a töltött káposzta a nemzeti konyhánk elválaszthatatlan része, oszlopos kedvence, mégis csak kevesen tudják igazán kiválóra elkészíteni. Bevallom, hogy sokáig én is így voltam ezzel: egy elfogadható minőséget tudtam készíteni, amit szeretett a család. DE: mióta megtaláltam az alábbi receptet az interneten, fényévekkel javult a töltött káposztám íze és állaga! Ezért úgy döntöttem, ma Neked is leírom, amit tanultam:

1.) Alapanyagok a savanyú káposztához

– 2 kilogramm darált hús (legjobb esetben sertés és borjú egyaránt legyen benne)

– 30 dkg kilogramm füstölt szalonna

– 50 dkg hagyma

– 20 dkg rizs

– 50 milliliter olaj

– 1 fej savanyú káposzta

– Fűszerek tetszés és érzés szerint (só, bors)

2.) Alapanyagok szószhoz

– 2 e.k. olaj,

– 3 db sárgarépa,

– 1 liter fehérbor,

– Szárított fűszerek tetszés és ízlés szerint (pl. kapor, kakukkfű)

Hirdetés
Így készül:
Az elkészítés előtti nap megkóstoljuk a káposztát, és amennyiben az túl sós, érdemes fellazított levelekkel előre beáztatnunk. Az erősebb részekeit a levelek végénél kimetsszük, majd a leveleket nagyságuktól függően több darabba vágjuk.
Olajat melegítünk, megpirítjuk a hagymát, és hozzáadjuk a 20 deka rizst. Pár perc kevergetés után hozzáadjuk a darált húshoz. Ekkor jönnek a fűszerek (só, bors), és újabb alapos kevergetés.
A tölteléket beletöltjük a káposztánk leveleibe, és a kész töltött káposztákat katonás sorban egy lábasba helyezzük. A tetejükre kerül a darabokra vágott szalonna. Jön az olaj és a víz, majd egy óra főzés.
Amikor úgy ítéljük meg, hogy már rendben vagyunk, hozzáöntjük a bort, a lábasba tesszük a sárgarépát (lereszelve), valamint a szárított fűszereket.
Sütőben lassú tűzön süssük 2 órán át. Ezután készen is vagyunk!

Jó étvágyat kívánunk!
Hasznos volt a recept? Akkor ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is elkészíthessék!
Hirdetés
Categories: Receptek

Hirdetés