Hirdetés


Bár a töltött káposzta a nemzeti konyhánk elválaszthatatlan része, oszlopos kedvence, mégis csak kevesen tudják igazán kiválóra elkészíteni. Bevallom, hogy sokáig én is így voltam ezzel: egy elfogadható minőséget tudtam készíteni, amit szeretett a család. DE: mióta megtaláltam az alábbi receptet az interneten, fényévekkel javult a töltött káposztám íze és állaga!

Hirdetés

Ezért úgy döntöttem, ma Neked is leírom, amit tanultam:
1.) Alapanyagok a savanyú káposztához
2 kilogramm darált hús (legjobb esetben sertés és borjú egyaránt legyen benne)
30 dkg kilogramm füstölt szalonna
50 dkg hagyma
20 dkg rizs
50 milliliter olaj
1 fej savanyú káposzta
Fűszerek tetszés és érzés szerint (só, bors)

Hirdetés

2.) Alapanyagok szószhoz
2 e.k. olaj,
3 db sárgarépa,
1 liter fehérbor,
Szárított fűszerek tetszés és ízlés szerint (pl. kapor, kakukkfű)

Így készül:
Az elkészítés előtti nap megkóstoljuk a káposztát, és amennyiben az túl sós, érdemes fellazított levelekkel előre beáztatnunk. Az erősebb részekeit a levelek végénél kimetsszük, majd a leveleket nagyságuktól függően több darabba vágjuk.
Olajat melegítünk, megpirítjuk a hagymát, és hozzáadjuk a 20 deka rizst. Pár perc kevergetés után hozzáadjuk a darált húshoz. Ekkor jönnek a fűszerek (só, bors), és újabb alapos kevergetés.

Hirdetés
A tölteléket beletöltjük a káposztánk leveleibe, és a kész töltött káposztákat katonás sorban egy lábasba helyezzük. A tetejükre kerül a darabokra vágott szalonna. Jön az olaj és a víz, majd egy óra főzés.
Amikor úgy ítéljük meg, hogy már rendben vagyunk, hozzáöntjük a bort, a lábasba tesszük a sárgarépát (lereszelve), valamint a szárított fűszereket.
Sütőben lassú tűzön süssük 2 órán át. Ezután készen is vagyunk!
Jó étvágyat kívánunk!

Hirdetés
Categories: Receptek

Hirdetés