Hirdetés

Időnként mindenki ki van készülve. De ha van valami, ami egy ideje már folyamatosan bánt, komolyabban oda kell figyelned az egészségedre. Az orvosok szerint a stressz számos betegség kiindulópontja lehet, köztük komolyaké is.
Most megismerheted azokat a tüneteket, melyek a leggyakrabban mutatják, hogy a testednek elege van a stresszből.

Hirdetés

1. Bőrbetegségek


Pikkelysömör, akné és más bőrbetegségek hátterében is állhat a stressz. Tudósok diákok részvételével végeztek kísérletet, és közvetlen összefüggést sikerült kimutatniuk a pszichológiai stressz és a bőrproblémák között. Egerekkel végzett kísérletek ugyanezt az eredményt hozták. Azok az állatok, melyek nagy stressznek voltak kitéve, fogékonyabbak voltak a bőrbetegségekre.

2. Súlyingadozás


Talán már voltál olyan helyzetben, mikor nem tudtad szabályozni a testsúlyodat sem diétával, sem mozgással.
A nagyon intenzív élmények hatására felszedhetsz néhány extra kilót. A gyakori stresszes helyzetek növelik a kortizol hormon termelődését. Ez stabilizálja a zsírok és szénhidrátok anyagcseréjét, és biztosítja a cukor megfelelő szintjét a vérben. Ha valakinek a szervezetében túl sok van ebből a hormonból, többet fog enni, kevesebb lesz a szervezetében a tesztoszteron mennyisége, és kevesebb kalóriát fog elégetni. Ennek a folyamatnak a következménye pedig a hízás.
Időnként azonban a stressz és az idegesség hatására fogyni kezdünk. Ennek oka az adrenalin megnövekedett szintje a vérben. Az adrenalin felgyorsítja az anyagcserét, de lelassítja a zsírok kiválasztását. A tudósok szerint a CRH-hormon is felelős a fogyásért.

3. Gyakori megfázás


A stressz hatására tehát megnő a kortizol mennyisége a szervezetben, ami elnyomja a gyulladást. De krónikus stressz esetén az immunrendszer már kevésbé érzékeny a kortizolra, ennek következtében komoly gyulladás alakul ki. A szervezet ilyenkor jobban ki van téve a meghűlésnek.
Ne csak a hideg időt hibáztasd, mert a legyengült immunrendszer számára nem az az egyetlen rizikófaktor. Ha gyakran betegeskedsz, gondold át, van-e valami, ami miatt rengeteget aggódsz, és próbáld megszüntetni.

4. Bélrendszeri problémák


Tudományos bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a stressz káros hatással van az emésztőrendszerre. Időnként ezen még a puffadásra és gyomorfájásra szedett gyógyszerek sem segítenek. Ebben az esetben az orvos jelentheti a megoldást, aki meg tudja állapítani a stressz okát, és megfelelő kezelést javasol.

5. Koncentrációs nehézségek


Akik folyamatosan stressz alatt vannak, nehezen tudnak a feladataikra koncentrálni. Ha észreveszed, hogy a szokottnál is kevésbé tudsz odafigyelni, talán itt az ideje lazítani kicsit, és több időt fordítani a pihenésre.

6. Hajhullás


Tudósok arra jutottak, hogy a stressztől részlegesen vagy akár teljesen meg lehet kopaszodni. Ha azt tapasztalod, hogy több hajad hullik, mint korábban, és a különböző vitaminok sem segítenek ezen, valószínűleg a stressz okozza. Ha szeretnéd megtartani a hajadat, ne idegeskedj ennyit!

7. Fejfájás


A fejfájást sok dolog kiválthatja, pl. ízületi gyulladás, rossz alvási testhelyzet, alacsony vagy magas vérnyomás, orrmelléküreg-gyulladás, terhesség és még sorolhatnánk. De időnként a kiváltója az érzelmi stressz, ami otthon vagy a munkahelyeden ér.
A gyógyszerek segíthetnek a fejfájáson. De ha nem zárod ki a stresszt az életedből, a fejfájás újra és újra vissza fog térni.

8. Csökkent libidó


Egy érzelmileg stresszes embernél gyakori a libidó csökkenése. Erre a tudósok is rájöttek. Ha hosszú idő óta nem voltál együtt a pároddal, ne légy dühös és ne aggodalmaskodj, mert ezzel nem segítesz magadon. Inkább menjetek el együtt vakációzni!

9. Alvászavarok


A stressz komoly problémákat okozhat az alvással kapcsolatban. Ha hosszú időn át vagy stresszes, akár alvászavar is felléphet. Ez pedig komoly gondokat okoz a hétköznapokban, hiszen nem fogsz tudni odafigyelni a munkahelyeden, nem tudod élvezni az életed sem igazán. Mikor az altatók már nem hatnak, itt az idő felkeresni az orvost. Nagyon fontos, hogy megtaláljátok az alvászavarok okát, és mielőbb megszüntessétek azt.

10. Szív- és érrendszeri betegségek


A szívünk sok mindenen megy keresztül az életünk során, jó és rossz dolgokon egyaránt. A stressznek azonban negatív hatása van rá. Tudósok bebizonyították, hogy a krónikus stressz a leggyakoribb kiváltó oka a keringési betegségeknek. Az olyan körülmények, mint a túl sok munka vagy a munkanélküliség, a szegénység, a családi problémák csak még tovább rontanak a helyzeten.

Hirdetés
Categories: Egészség

Hirdetés