Hirdetés

Talán nap, mint nap elmegyünk mellettük, mégse tudjuk, hogy mennyire különlegesek, akár világszinten tekintve is.
1. Magyarország legnagyobb kastélya
A Gödöllői Királyi Kastélyt még Grassalkovich Antal építette a 18. században. Egy évszázadra rá Erzsébet királyné használta, mint nyári rezidencia. A 136 helyiségből álló, impozáns épületet azért szerette Sissy, mivel itt azt tehette, amit igazán szeretett. Olvasott, lovagolt, verseket írt, vendégeket fogadott. A lakószobákon kívül rendelkezett saját kápolnával, színházzal, fürdővel is. A királynő által úgy szeretett lovaknak nem csak lovardájuk, de márvány istállójuk is volt. Ha pedig sétálni támadt kedve, várta a csodás francia stílusú park és vadaspark, ami szintén a kastélyhoz tartozott.

Hirdetés

Forrás: Wikipédia

2. A világ második legnagyobb zsinagógája
A Dohány utcai zsinagóga a világ második, Európában pedig a legnagyobb zsinagógája. Mintegy 6000 ember befogadására képes. A 19. században épült épület Budapest egyik legjelentősebb turisztikai látványossága. Az istentiszteletek többsége héberül zajlik, imádkozni csak akkor szabad bent, ha legalább 10 férfi is jelen van, ugyanis ennyi ember számít gyülekezetnek.
3. A Feszty-körkép
Feszty Árpád festette, miután 1891-ben megtekintette a Napóleoni csatáról festett körképet Párizsban. Eredetileg a bibliai özönvizet szerette volna megfesteni, de erről szintén festő felesége lebeszélte a magas költségekre hivatkozva. Apósa, aki nem volt más, mint Jókai Mór azonban rábeszélte, hogy a Honfoglalást fesse meg. Milyen jól tette! A festés közben zenei aláfestés is járt, a híres Dankó Pista hegedülte el a kedvenc nótákat.
4. Hungaroring
Egy természetes völgyben helyezkedik el, amit „lapos tányérnak” is hívnak. A nézők ennek a tányérnak a peremén helyezkednek el, így belátva a 4 kilométeres pálya 80%-át. Az 1986-ban átadott pályán 14 kanyar található, ebből a legkisebb ív 20 méteres, a legnagyobb 400 méteres. A célegyenesben, ami 700 méter hosszú akár 320km/óra sebesség is elérhető.
5. Országház
1885-1904 között építették 40 millió téglából, Steindl Imre tervei alapján. Sokan tévesen Parlamentnek nevezik, ugyanis ez a megnevezés az Országházban összegyűlő Országgyűlés idegen megfelelője. A világon a harmadik legnagyobb parlamentje.

Forrás: Wikipédia

6. Bory-vár
A Székesfehérváron található, Bory Jenő által tervezett és épített vár az örök szerelemnek állít emléket. A költőként és szobrászként is tevékenykedő építész saját kezével építette fel az egészet. 1923-ban kezdte el, és közel negyven évig tartottak a munkálatok. Javarészt betont és vasbetont használt, ami akkoriban úttörő volt az építészetben. Az épület 30 méter magas, 30 helyiség található benne.
7. Pannonhalmi Bencés Főapátság
Az épület 1996 óta a Világörökség része. Könyvtárában 400 ezer könyvritkaság található. Napjainkban is mintegy 40 fős szerzetesközösség lakja, akik működtetik a bentlakásos gimnáziumot és kulturális tevékenységet is folytatnak.
8. Esztergomi Bazilika
Az ország legmagasabb épülete. A benne található Bakócz-kápolna, amely az ország egyetlen éppen maradt reneszánsz épülete. Itt található a világ legnagyobb vászonképre festett oltárképe is.

Forrás: Wikipédia

9. Bolond vár
A soproni várnak különleges története van, amely az emberi elszántságról tanúskodik. Taródi István 60 évig, 1950-től 2010-ig építette. Először szülei kertjében épített egy favárat, és mikor később megnősült, ezt telepítette át a Lövérekben szerzett telken. A faszerkezetet 1959-től kezdte kőszerkezetűvé átépíteni. Az építmény alapterülete 4300 méter, legmagasabb tornya 20 méter magas. A becslések szerint 200 vasúti kocsinyi követ használt fel építésekor.
10. Festetics kastély
A Keszthelyen található kastély még a 18. század közepétől épült, ám végleges alakját csak 1880-ban érte el. A kastély 101 szobával rendelkezik. Minden évben kulturális eseményeknek ad helyet. A látogatók 20 termen keresztül tekinthetik meg, hogy hogyan éltek a főurak a 18. és 19. században. Tükörtermében heti rendszerességgel tartanak operett koncerteket.

Forrás: lajk.hu
Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés