Hirdetés


2022-es ÉV EGYIK LEGJOBB HÍRE! Először Európában: minden kötelező járványügyi korlátozás eltörlését tervezik márciustól
Először Európában: minden kötelező járványügyi korlátozás eltörlését tervezik márciustól
Egyes tudósok szerint a korlátozások ilyen nagy mértékű csökkentése után ismét megnőhetnek az esetszámok, mások szerint azonban a jelenlegi járványadatokat látva ez a leglogikusabb lehetséges következő lépés.- írja a Blikk

Hirdetés

Boris Johnson brit miniszterelnök állítólag arra készül, hogy a szigetországban már márciustól fokozatosan eltörölnek mindenféle koronavírus elleni korlátozó intézkedést. Egy magas rangú forrás szerint a brit kormány komolyan fontolgatja, hogy feloldanak minden, jogilag most még kötelező érvényű korlátozást és átállnának egy új, ajánlásokon és útmutatásokon alapú rendszerre, amivel a koronavírust gyakorlatilag úgy kezelnék, mint az influenzát, azaz egy olyan betegségként, amivel az embereknek együtt kell élnie.
A tisztviselő szerint még az olyan, legalapvetőbb szabályok is megszűnhetnek, mint a pozitív teszt esetén a kötelező karantén, vagy az együttműködés a társadalombiztosító Test and Trace programjával, ami elvileg lekövei, hogy ki került kapcsolatba koronavírusosokkal. A járvány kezdetekor bevezetett sürgősségi intézkedések márciusban járnak le, ha csak nem hosszabbítják meg őket az omikron variáns megjelenése előtt meghatározott ütemterv részeként.

Hirdetés
A Guardian szerint a korlátozások területén decemberben bevezetett „B terv” állítólag olyannyira meghozta a hatását, hogy a kormány az oltási útlevél használatát és az otthoni munkavégzésre szóló ajánlást már ebben a hónapban, vagyis a mostani vagy a következő héten meg is szüntetheti. Az üzletekben és a tömegközlekedésben azonban továbbra is kötelező maradhat a maszk viselése.
Sajid Javid egészségügyi miniszter egyelőre még óvatos optimizmussal tekint afelé, hogy a „B terv” által bevezetett korlátozásokat jelentősen csökkenteni lehet.
Boris Johnson viszont állítólag sokkal reménykeltőbbnek látja, hogy az országban zuhannak az esetszámok és a kórházak leterheltsége sem nőtt, és bízik abban, hogy az Egyesült Királyság hamarosan már biztonságosan együtt élhet a Coviddal.

Hirdetés
Johnson állítólag az elkövetkező hetekben véglegesíti a koronavírus-korlátozások feloldásával kapcsolatos javaslatait, és várhatóan márciusban jelenti be, hogy mi lett a végső döntés, közben pedig kidolgozzák az egész procedúra jogi alapjait is. Január eleji adatok szerint Nagy-Britanniában eddig több mint 35 milliót adtak be a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető dózisából, és a 70 éven felüli korcsoportban meghaladja a 90 százalékot azoknak az aránya, akik már megkapták a harmadik oltási adagot.
Egyes tudósok szerint a korlátozások ilyen nagy mértékű csökkentése után ismét megnőhetnek az esetszámok, mások szerint azonban a jelenlegi járványadatokat látva ez a leglogikusabb lehetséges következő lépés.

Forrás: blikk.hu
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés