Hirdetés


A 2024-es év időjárását illetően az Accuweather előrejelzése szerint a januári hűvös idő folytatódik. Az éjszakai hőmérsékletek várhatóan közelítenek a -10 Celsius-fokhoz, tehát a téli hidegre mindenképpen fel kell készülni. Februárban sem várható jelentős változás, éjszakai fagyokkal és -10 és -5 Celsius-fok közötti hőmérsékletekkel kell számolni, nappal pedig 0 és 5 fok közötti hőmérsékletek várhatók.

Hirdetés

Március csapadékos időjárást hoz, 8 és 15 Celsius-fok közötti nappali hőmérsékletekkel, de bizonyos területeken még hóesés vagy havas eső is előfordulhat. A hónap második felétől azonban már nem kell számolni éjszakai fagyokkal. Áprilisban a hőmérséklet 14 és 20 Celsius-fok között mozog majd, így a nyaralások tervezésekor érdemes ezt szem előtt tartani.

Hirdetés

Május már az átlagnál melegebb időt hoz, júniusban pedig 24 és 28 Celsius-fok közötti hőmérsékletek lesznek jellemzőek. A 2024-es nyár különösen száraz és forró lesz, amit a 2023-as El Nino előrevetített. Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász szerint az időjárásra érzékeny emberek nehezen alkalmazkodnak az ilyen extrém körülményekhez. A globális átlaghőmérséklet 1,5 Celsius-fokkal emelkedett az ipari forradalom óta. 2023-ban Európában és a Kárpát-medencében rekord hőhullámokat tapasztaltunk, és a szélsőséges hőmérsékletek egyre gyakoribbak.

Hirdetés

Az elmúlt három évben tapasztalt La Nina után az El Nino erősödése meleg időt és további szélsőségeket hoz 2024-re is. Samantha Burgess, a Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat munkatársa szerint, az El Nino még csak most alakul ki, így a 2024-es hőmérsékletek még melegebbek lehetnek. Az embereknek fel kell készülniük az egyre szélsőségesebb időjárási feltételekre, ahogy a világ változik.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés