Hirdetés


A rák nem válogat. Nem számít, hogy mennyi idős vagy vagy hogy milyen rasszba tartozol. Előfordul, hogy az életmód sem mindig képes megvédeni tőle. A mi szervezetünkben ugyanúgy megjelenhet, mint a szomszédéban vagy egy idegen emberében.
Viszont vannak olyan dolgok, amiket megtehetsz a saját egészséged érdekében, hogy csökkentsd a rák esélyeit. Az első dolog, amit fontos, hogy figyelj, azok a rákra utaló jelek. Íme, 24 tünet, amelyet a legtöbb ember nem vesz elég komolyan.

Hirdetés

1) Anyajegyek
A napozás vagy az öregedés eredménye is lehet, azonban ha új anyajegyeket fedezel fel magadon, azt érdemes időnként ellenőrizni. Nem feltétlen van mögötte rákos elfajulás, de ha egy ideje növekszik, váladékozik vagy vérzik, orvoshoz kell vele fordulni.

2) Csomó, göb
Ha úgy érzed, hogy a testeden bárhol csomó növekedett, ne vedd félvállról. Lehet, hogy semmi komoly, de rákra is utalhat. Folyamatosan figyeld és ha nem múlik, sőt folyamatosan a nő, akkor irány az orvos.

3) Szeplők, pöttyök
A napsütés hatására a bőr hajlamosabb szeplősödni, de ezek a látszólag ártalmatlan pöttyök aggodalomra is okot adhatnak, ha a méretük növekszik vagy elváltozik a színük.

4) Puffadás
Egy nagyobb étkezés vagy menstruáció alatt teljesen normális lehet. Azonban az indokolatlan és rendszeresen fennálló puffadás már nem. Ha úgy érzed, hogy komoly a helyzet, menj el egy kivizsgálásra.

Hirdetés
5) Ízületi fájdalom
Amikor megpróbálsz felállni és azt érzed, hogy az ízületeid merevek, akkor nem könnyű meghatározni a pontos okot. Próbáld meg mozgatni magad és figyeld meg, hogy csökken-e a fájdalom. Ha hosszabb időn keresztül fennáll, akkor komolyabb dolog lehet a háttérben.

6) Hátfájdalom
Sok körülmény talaján kialakulhat a munkahelyi pozitúráktól és a rendszeres rossz testtartástól is. Ha úgy érzed, hogy semmilyen komoly oka nincs a hátfájdalmadnak és már régóta fennáll, akkor ideje megnézetned egy szakemberrel.

7) Éjszakai izzadás
Ha influenzás vagy vagy őrült meleg van a szobában, akkor természetes folyamat, viszont ha minden ok nélkül rendszeresen arra ébredsz, hogy csurom víz vagy, akkor ez annak a jele lehet, hogy a tested valamilyen belső probléma ellen küzd. Derítsd ki az okot.

8) Random fájdalom
Néha magad sem tudod, hogy a fájdalom honnan származik, az ízületből, az izomból vagy általánosságban az egész testedbe kisugárzik. Soha ne hagyd figyelmen kívül a hirtelen érkező fájdalmakat, bárhol is jelenjenek meg. Konzultáj valakivel.

Hirdetés
9) Tartós fáradtság
Ha akkor is fáradtnak érzed magad, amikor teljesen kipihented magad az éjszaka és alvással sem javítható a helyzet, akkor érdemes megkeresni mi lehet a valódi ok.

10) Gyakori láz
Mostanában többet betegeskedsz, mint általában? Rendszeresen folyik az orrod, köhögsz és a fája torkod? A tünetek sokkal komolyabb dologra is utalhatnak.

11) Gyenge hólyag
Ha azt veszed észre, hogy gyakrabban jársz WC-re, mint azelőtt, az súlyos belső állapotokra utalhat. Figyeld meg, hogy milyen gyakran jársz ki. Érdemes lenne egy orvoshoz is elugrani.

12) Légzésproblémák
Mostanában elkezdtél horkolni? Azt veszed észre, hogy a lépcsőn felfelé menet kapkodod a levegőt? Az ilyen tünetek a rák jelei is lehetnek.

Hirdetés
13) Vér a vizeletben
Szerencsére ez nem mindig rákra utal. Valamilyen húgyúti fertőzés is állhat a háttérben, de már akkor orvoshoz kell fordulni, amikor 1-2 csepp vér jelenik meg a vizeletben.

14) Krónikus savas reflux
A gyomorsav túltermelődése hatással lehet a nyelőcsőre és hosszabb távon a torok nyálkahártyát is károsíthatja. Érdemes időben megszüntetni a kiváltó okot, amíg nagyobb probléma nem következik be.

15) Nehézkes nyelés
A nyelési probléma komolyabb figyelmeztetés, mint gondolnád. Leggyakrabban nyelőcső vagy gyomor daganatára utalhat.

16) Folyamatos köhögés
A köhögés annak a jele, hogy a szervezet valamitől meg akar szabadulni, valamit enyhíteni szeretne. Ha egész nap köhögsz, akkor komoly a gond. Nem beszélve arról, hogy fájdalmakat okozhat és tönkreteszi a mindennapjaidat,

Hirdetés
17) Bőrszín változása
Ha időről-időre megvizsgálod a bőröd az anyajegyek és csomók miatt, akkor érdemes a színét is ellenőrizni. Figyelj a sápadt területekre, a foltok és kinövések megjelenésére.

18) Megmagyarázhatatlan zúzódások
Természetesen gyermekkorban a gyakori esések miatt normálisnak tekinthető, azonban felnőtteknél, ha semmi komoly indok nincs rá és úgy jelennek meg fájdalmas zúzódások, az aggodalomra adhat okot.

19) Mell vérzés
Ha a mellbimbóból vér szivárog, az az emlőrák egyik tipikus jele lehet. Fontos észben tartani, hogy nem csak nőket érinthet. Egy ilyen tünetet soha nem szabad figyelmen kívül hagyni.

20) Hirtelen fogyás
Ha az étvágyaddal és nyeléseddel semmi gond, ennek ellenére folyamatos testsúlycsökkenést figyelsz meg, akkor a tested több energiát használ fel valamire, mint kellene. Ez azért lehet, mert egy rákos elfajulás ellen küzd.

Hirdetés
21) Szabálytalan bélmozgások
Ha nem egy bizonyos elfogyasztott étel az oka és a hasmenésed régóta fennáll, akkor nem szabad átsiklani a probléma felett.

22) Egyéb emésztési zavarok
Néha már étkezéskor jelentkezhetnek olyan tünetek, amelyek rontják a közérzetet, mint gyomorégés és hasi fájdalmak. Bármilyen típusú is legyen a tünet, nem szabad figyelmen kívül hagyni. Figyeld meg, hogy minek hatására és mikor szokott jelentkezni.

23) Nyelv elszíneződése
Valójában bármikor ellenőrizheted a nyelvedet a nap folyamán egy tükör előtt. Ha azt veszed észre, hogy foltokban vagy teljes felületén elszíneződés van, az a rák egyik tünete lehet. Ez gyakran jellemző olyan személyekre, akiknek komoly dohányos múltjuk van.

tudasfaja.com
Hirdetés
Categories: Egészség

Hirdetés