Hirdetés

Ne csavard, ha ki akarod szedni, és ne pánikolj, ha a bőrödben marad a feje!
Rengeteg írás jelenik meg a világhálón, mégis még mindig tartják magukat a kullancsokkal kapcsolatos tévhitek. Lássuk a legelterjedtebbeket!
A bőrből eltávolított kullancsot be kell vizsgáltatni?
Nem. Teljesen felesleges bevizsgáltatni a kullancsot, melyet eltávolítottunk, hogy vajon fertőzött volt-e vagy sem, hiszen a kullancsok fele sajnos az. Ha ki is mutatják a Lyme baktériumot a kullancsban, annak valószínűsége, hogy az ember elkapja a betegséget csupán 2%.
Pixabay
Kullancskanállal kell eltávolítani a parazitát?
Nem. Ez az eszköz csak a nagyméretű, általában állatok testében lévő kullancsok eltávolítására alkalmas. Egyszerűbb megoldás egy hegyes csipesz –a szemöldökcsipesz nem ilyen -, ideális megoldás még a cérna, melyet a vérszívó feje köré tekerve, kiemeljük azt a bőrből, így nem nyomódik össze az állat teste, és az nem öklendezi vissza a potrohába szívott, esetleg megfertőzött vért a szervezetünkbe.
A csípés helyét le kell fertőtleníteni?

Hirdetés

Nem. Ha a csípés helyét fertőtlenítőszeres, esetleg antibiotikumos krémmel kezeljük, az a bőrön irritációt válthat ki. Még rosszabb, ha gyulladásgátlás céljából szteroidot tartalmazó krémet alkalmazunk, mivel a szteroidtól a Lyme betegség kórokozói agresszívvá válnak.

Mit kell tenni tehát kullancs csípés esetén?
Távolítsuk el a kullancsot mihamarabb, és ne várjunk az orvosra!
Ne nyomjuk, csavarjuk a kullancsot, és ne kenjük be olajjal, petróleummal. Hiszen ez esetekben az állat haláltusájában és félelmében visszaöklendezi a véráramba az esetlegesen már kórokozókkal fertőzött vért.
Ha beleszakad a kullancs feje, hagyjuk békén, pár nap és kilökődik a bőrből.
Jegyezzük fel a naptárba a csípés idejét és helyét, majd legalább öt héten keresztül figyeljük a csípés helyét
Tünetek esetén forduljunk orvoshoz, kullancsambulanciához!

Hirdetés
Hirdetés