Hirdetés

Ha kutyákról van szó, biztosan nem a méret a lényeg, hiszen ezekbe a hatalmas termetű kutyusokba rengeteg szeretet szorult, legtöbbjük természete inkább hasonlít egy ölebére. Ezek az óriási mackók ugyan nagy helyt igényelnek, de tartásuk minden belefektetett energiát megtérít, hiszen igazán hűséges, családszerető társak. Lássuk az 5 legnagyobbat!

Hirdetés

1. Újfundlandi

A retrieverek ősét angol telepesek alakították ki Új-Fundlandon, a vízi mentőkutyaként tartott eb sok helyen már családi kutyaként is népszerű. Marmagassága akár 70-75 centi is lehet, míg súlya többnyire 60 és 70 kiló között mozog, csontozata vaskos, így tényleg méltóságteljes a megjelenése. Méretével arányos gazdája iránt érzett szeretete is, bármit megtesz, hogy szeretteit megvédje, de alaptermészete hihetetlenül jámbor, szeret lustálkodni.

042

2. Német dog

Lenyűgöző méreteivel, eleganciájával és megjelenésével tiszteletet parancsol, arisztokratikus múltjáról ókori egyiptomi sírfeliratok is dicsekednek. Akár 80 kilót is nyomhat, marmagassága pedig egy méteres is lehet, robusztus felépítése miatt első osztályú őrző-védő. Óriási termete érző lélekkel párosul, hűséges gazdájához és családjához. Érdekes, hogy angol nyelvterületen a nagy dán néven ismerik.

043

3. Leonbergi

A németországi Leonberg városából származó nagytestű kutyát azért tenyésztették ki, hogy hasonlítson a város címerében található oroszlánhoz. Ez sikerült is, hatalmas mancsai, izmos lábai és hosszú, sörényszerű szőrzete mint tiszteletet parancsoló. Remek házőrző, igazi társ, nem ismer félelmet, remekül kijön a család legfiatalabb tagjaival is. Sohasem agresszív, nyugodt, de néha öntudatos, kiváló kutya, akivel nincs sok gond.

044

4. Tibeti masztiff

Ez az ősi tibeti fajta szélsőséges időjárási körülményekhez szokott, hatalmas bundája, óriási mancsai a legzordabb télben is melegen tartják. Pásztorkutyaként, vadászként és őrzőként is hasznosították már az évszázadok során, manapság inkább a családok körében népszerű, megnyerő természete ugyanis lehetővé teszi, hogy mérete ellenére is ölebként lehessen imádni. Mozgékony, ezért a játékot és a sétát nem veti meg, de még a házőrzés sem okoz neki fejtörést.

Tibetan mastiff

5. Bordeaux-i dog

Eredete nem tisztázott, valószínűleg Tibetből kerülhetett Európába, majd Franciaországba az emberek védelmére edzett fajta. Bár kopóként is alkalmazták, mostanság inkább házi kedvencként tartják békés, engedelmes, kiegyensúlyozott természete miatt. Ugatását csak ritkán hallani, akkor is csak indokolt esetben, családja védelméért akár saját magát is képes feláldozni. Gyerekekkel is jól megfér, sőt, ha kölyökkorától nevelik, kisebb háziállatokkal is barátságot köt.

046

Forrás: allatisztorik.hu

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés