Hirdetés

A nyár kellemetlenségei közt talán a legkiemelkedőbbek a lakásunkba, kertünkbe berepkedő, bemászó hívatlan vendégek. Szúnyogok, katicák a nem barátságos fajtából, legyek és egyéb olyan látogatók, akiknek nem örülünk annyira. Kevesen tudják, hogy a kertünkbe vagy a balkonládáinkba ültethetünk olyan növényeket, melyek nem csak szépek, de a rovarokat is távol tartják, vagyis természetes úton is védekezhetünk a kellemetlen bogarak ellen. Íme azok a növények, amikkel eredményt érhetünk el:
Citronella
A rovarűző illatosítók és gyertyák egyik fő összetevője. Kellemesen fanyar, citrusos illata számunkra kellemes, de a szúnyogok kimondottan utálják. A molyok, hangyák és legyek sem szeretik annyira, így őket is távol tartja.

Hirdetés


Borsmenta
A mentafélék intenzív illatú tagját nagyon kevés rovar viseli el. Ültessünk bors- és fodormentát is a kertünkbe vagy a balkonládánkba, mert teának is kiváló a levelük. Nyári estékre jégkockával kiváló frissítő. A sok kárt okozó harlekin katicák és a poloskák ellen is kiválóan működik a menta.

Levendula
Ezt a növényt mindenki szereti – kivéve a molyokat, legyeket és szúnyogokat. A növény kámfort tartalmaz, amit nagy ívben kerülnek. Kimondottan hasznos, ha az erkélyre, ablakba tesszük, és élvezzük az illatát.

Bazsalikom
Fűszernövény, ami az olasz pizzák elengedhetetlen hozzávalója, ráadásul mérgezően hat a szúnyoglárvákra.

Bársonyvirág
Népszerű és igénytelen növény, aminek pietrintartalmát rovarirtó szerekhez is felhasználják.

Muskátli
Kifejezetten a citromillatú muskátlit keressük, és nem csak éke lehet balkonládáinknak, de a kellemetlen rovarok is igyekeznek nagy ívben kerülni.

Képek: Pixabay, Wikipedia

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés