Hirdetés

Fotó: RTL

Az országot sújtó rettenetes infláció nem kíméli a nyugdíjasokat sem. Hauer Judit budakeszi nyugdíjas arról beszélt, hogyan próbálnak megélni ezekben a nehéz időkben. Barátnője, Hilda már az utcaseprést is fontolóra vette.
20 éve nem volt olyan magas a nyugdíjasokat érintő infláció, mint az elmúlt hónapban: 13,8 százalék a KSH legfrissebb adatai szerint. Ezt azt jelenti, hogy már novemberben újabb nyugdíjemelésre lesz szükség, de a nyugdíjszakértő azt javasolja, hogy a kormány már szeptemberben korrigálja a nyugdíjakat. A kormány ősszel az infláció ismeretében dönt majd, írták a Híradónak.

Hirdetés
Hauer Judit budakeszi telküket mutatta meg még májusban a Házon kívül stábjának. A spájzra különösen büszke volt, mert a polcok rogyásig tele voltak. „Ami itt terem, mindent elrakok” – mondta. Lekvárok, rostos gyümölcslevek, fűszerkeverékek, mézek, de a saját készítésű szörpjei is ott sorakoznak a polcokon. Azaz, csak sorakoztak, mivel a telket néhány hete eladták.
Hauer Judit elmondta: muszáj volt eladniuk a telket, bár csak áron alul sikerült. „Most rendezzük a rengeteg hátralékot, tartozásunkat, hogy nullába kerüljünk, és meg tudjunk az elkövetkezendő hónapokban élni, mert el vagyok ájulva az áraktól” – fogalmazott.
Ő és nyugdíjas férje is megkapta júliusban a nyugdíjkorrekciót, de most mint mondta, azon gondolkodik, hogy a gyógyszerből melyiket váltsa ki, és melyik csekket fizesse be, mert a 200 ezer forint körüli összeg, amiből élnek, nem elég mindenre.

Hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint júliusban a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző év azonos időszakához képest 113,8 százalék volt. Vagyis a nyugdíjasokat sújtó infláció 13,8 százalék. 20 éve nem volt ilyen magas nem volt ilyen magas ez az érték – állítja Farkas András nyugdíjszakértő. Szerinte szeptemberben újabb rendkívüli emelést kellene beiktatni,
mert a békeidőre tervezett mérési eljárás sajnos nem megfelelő a háborús helyzetben. Nagyon későn követi csak az inflációnak a növekedését.
A júliusban folyósított állami nyugdíjkorrekció mindössze 8,9 százalékos emelést jelentett. A különbözet 4,9 százalékpont. Ezt kellene a szakember szerint már szeptemberben odaadni a nyugdíjasoknak. Vagyis nem kellene novemberig várni, ahogy a törvény előírja, mert addig „még nagyon sok idő telik el és sok nyugdíjas kerülhet nagyon súlyos helyzetbe”.
Hirdetés

Hauer Judit azt mondta: „bodzavirágból csináltam nagyon finom lekvárt,
ezt fogjuk most majd este enni. Bodzalekvárt vékony szelet kenyérrel és kicsi tejjel, mert már a tej is nagyon drága. Holnap reggel meg orgonazselét fogunk enni.
Judit barátnőjének, Hildának 68 ezer forint a nyugdíja, júliusban 18 095 forinttal egészítette ki az állam. Ha kell, elmegy utcát seperni – mondta.
Hány éves most? – Most voltam 70. – És azt mondja, hogy még elmenne utcát seperni? – Simán elmegyek. Hát persze! – Felvennék ön szerint? – Az nem biztos, de elmennék.
A Híradó kérdésére, hogy terveznek-e november előtt nyugdíjkorrekciót, a kormány részéről azt írták: bármiféle többlet nyugdíj-kiegészítésről „ősszel, az éves várható infláció mértékének ismeretében tud majd dönteni a kormány”.

HirdetésForrás: rtl.hu
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés