Hirdetés


Október hatodikán tér vissza a színpadra Benedek Miklós a Hárman a padon című előadással. A közkedvelt művész már gőzerővel erre az alkalomra, annak ellenére, hogy egy makacs „utóbetegség” kínozta. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész tavaly december 21. óta nem szerepelt a közönség előtt.

Hirdetés

Komoly vizsgálatokon esett át
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Benedek Miklós rövid idő alatt kétszer került kórházba. Egy komolyabb szív- és tüdővizsgálaton is átesett és az eredmények több eltérést is mutattak. Mint kiderült, egy elég gyakori tüdőbetegséggel, COPD-vel küzd, és emiatt a szívével is vannak problémák. A jó hír, hogy a művész egy ideje már otthonában lábadozik.

Egyre jobban érzi magát
„Szerencsére egyre jobban érzem magam. Azért még nem tért vissza teljesen az erőm, fáradékony vagyok, de már igyekszem tevékenyen tölteni a napjaimat. Sokat olvasok, illetve elkezdtem egy színházzal kapcsolatos munkán dolgozni, de erről még nem szeretnék többet elárulni” – mondta Benedek, akinek az orvosok beállították a gyógyszereit, így elmúlt a vizesedése és megszűntek a fulladások is.

Hirdetés

Háromszor feküdt be a kórházba
„Nekem nem kezdődött jól ez az év. Decembertől február végéig nagyjából ki- és bejártam a kórházba, összesen háromszor kellett befeküdnöm. Utoljára sikerült olyan gyógyszereket kapnom, amelyek segítenek” – nyilatkozta néhány hónapja.

Káros szenvedély
A színész jól tudja, hogy betegsége egyik fő oka a káros szenvedélye, a cigaretta, amelynek évtizedekig a rabja volt. A hosszú évtizedeken át tartó dohányzás megtette a hatását. Benedek Miklós ugyan már nyolc éve nem gyújtott rá, a múltat azonban nem lehet kitörölni. A szakemberek szerint ebből a betegségből meggyógyulni nem lehet, csak életmóddal és gyógyszerekkel szinten tartani.

Hamarosan színpadra áll
Benedek Miklós korábban úgy tervezte, tavasszal már színpadon áll majd, ám az egészségi állapota közbe szólt, így a visszatérés egészen őszig várat magára. Most azonban már biztos, hogy októberben végre újra játszhat a Hárman a padon című darabban, amelyben Egri Mártával és a szintén komoly betegségből lábadozó Gálvölgyi Jánossal szerepelnek. A darabot egyébként háromszor is játssza majd a Hatszín Teátrum, amelyről a Belvárosi Színház számolt be közösségi oldalán.

Hirdetés

„Van egy utóbetegségem”
„Van egy utóbetegségem, és úgy érzem, mintha a torkomban lenne valami, de nem tud felszakadni, hiába szedtem már be mindenféle gyógyszert. Remélem, hamarosan túl leszek ezen, és októberben minden gond nélkül színpadra állhatok. Gálvölgyi Jánossal már beszéltem is, ő is készül a darabra” – fogalmazott a művész a Blikknek.

Egész nyáron pihent
Benedek Miklós alig várja már a visszatérést, hiszen meglehetősen szokatlan volt számára a hosszúra nyúlt nyári pihenő. „Az egész nyaram szabad volt, amit nagyon élveztem. Talán gyerekkoromban fordult elő ilyen legutóbb. Bírom a meleget és a napsütést, szívesen üldögélek a teraszon, olvasok, vagy csak elmélyedek a gondolataimban. Így, 77 évesen próbálhatom ki a nyugdíjas létet, hiszen korábban még sosem voltam beteg” – mondta.

Fia haláláról beszélt
Benedek Miklós korábban egy rádióműsorban beszélt fia, Benedek Tibor haláláról. Azt mondta, a lelke már soha nem lesz a régi. „Soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténik. Soha. De hát megtörtént és ezzel élni kell, tovább élni”. A színész azt is mondta, hogy a tragédiát követően a tehetetlenség és az űr maradt, továbbá azt is kiemelte, hogy az unokája, Benedek Tibor fia kísértetiesen hasonlít az apukájára. Nem csak külsőleg, ugyanis a vízilabdát is imádja.

Kiemelt kép: Benedek Miklós. Fotó: archívForrás
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés