Hirdetés

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely nagymértékben befolyásolja testünk rendszereit, kezdve a csontjaink kalciumellátásának biztosításától, az immunrendszer erősítéséig. Általában ezt a vitamint az ételekből, étrendkiegészítőkből és a napsugarakból kapjuk, de ha valami elromlik, és D-vitaminhiányban szenvedünk, akkor a testünk rendszerében is hirtelen változások lépnek fel.
Tanulmányoztuk az alacsony D-vitamin szint leggyakoribb jeleit, és neked is el akarjuk mondani, hogy mit találtunk.
1. A fej izzadása

Számos tünet létezik, amely azt jelzi, hogy a D-vitamin szinted alacsony. A tudományos szakirodalom az újszülöttek túlzott izzadását írja le, mint a vitamin hiányának egyik korai jele. A felnőttek D-vitamin-hiányának egyik leginkább nem nyilvánvaló tünete a fej túlzott izzadása a test többi részéhez képest. Ha a fejed nagyon izzad, akkor ez összefüggésbe hozható a D-vitamin hiányával a szervezetedben, és előfordulhat, hogy konzultálnod kell az orvosoddal.
2. Csontfájdalom

A D-vitamin hiánya károsíthatja a szervezet azon képességét, hogy a kalciumot csontszövetbe helyezze, ami csontlágyulást vagy a csontok gyengülését okozhatja. A különféle csont- és izomrendszeri fájdalmak is köthetők a D-vitamin-hiányához, különösen a sípcsont fájdalma és érzékenysége. Javasoljuk, hogy biztosítsd a szükséges mennyiségű D-vitamin napi bevitelét, hogy elkerüld a csontfájdalmat, a csonttöréseket és az ehhez kapcsolódó betegségeket, mint például a csontritkulást.
3. Izomfájdalom

A D-vitamin nemcsak a csontjainkra, hanem az izmokra is hatással van. Ennek a vitaminnak a hiánya súlyos izomfájdalmat, gyengeséget, izomtömegcsökkenést és intenzív fizikai aktivitás utáni gyenge izom felépülést eredményezhet. Az alacsony D-vitaminszint krónikusan elterjedt fájdalmat is okozhat a szervezetben, ami a fibromyalgia egyik fő tünete.

Hirdetés

4. Gyenge immunrendszer

A D-vitamin hatalmas szerepet játszik az immunrendszerünk támogatásában. Tudatlanul, az orvosok régen elkezdték használni ezt a vitamint a fertőzések kezelésére, mielőtt felfedezték volna az antibiotikumokat. A tuberkulózisban szenvedő betegeket például olyan szanatóriumokba küldték, ahol napfénynek voltak kitéve, amely – ahogy azt az orvosok később gondolták – közvetlenül megölte a fertőzést. Tehát, ha gyakori vírusfertőzésekben szenvedsz, az alacsony D-vitamin szint lehet az oka.
5. Kimerültség és gyengeség

Gyakran hajlamosak vagyunk arra, hogy a kimerültséget és fáradtságot az elfoglalt életmód vagy az alváshiány számlájára írjuk. Kiderült azonban, hogy a szervezet D-vitamin hiánya is közre játszhat ebben. Egy olyan vizsgálat, amely a D-vitamin-pótlás kimerült betegekre tett hatását figyelte meg, kimutatta, hogy a D-vitamin szint normalizálódása után jelentősen csökkentek a kimerültség tünetei.
6. Lassú sebgyógyulás

Egy tanulmány kimutatta, hogy 12 hétig tartó D-vitamin pótlás jelentősen csökkentette a sebeket a diabéteszes lábfekélyes betegek körében. A tudósok úgy vélik, hogy a D-vitamin pozitív hatást gyakorolt a vércukorszint és a koleszterinszint stabilizálására a kutatásban részt vevő betegek körében. Ha a sebeid lassan gyógyulnak (különösen akkor, ha cukorbeteg vagy), figyelj a szervezeted D vitamin szintjére.
7. Hajhullás

Sok tényező okozhat hajhullást, és a D-vitamin hiány ezek közül az egyik. Ennek a vitaminnak a hiánya károsodott hajnövekedési ciklushoz, a haj elvékonyodásához és hajhulláshoz vezethet. A D-vitamin szerves része a hajnövekedés folyamatának a haj keletkezésének pontján, és a hajhullás kezelésére szolgáló étrendkiegészítőként is használható.
8. Szorongás és depresszió

A D-vitamin egy egyedülálló vitamin, amely befolyásolja testünk sok részét, beleértve az agyat is. Miután a vitamint elfogyasztottuk vagy a bőrünkbe szintetizálódott, olyan neurotranszmittereket szabadít fel, mint a dopamin és a szerotonin, amelyek befolyásolják az agy működését. A tudósok szerint a D-vitamin hiánya szorongáshoz, depresszióhoz vezethet, és akár mentális betegségekhez is kapcsolódhat, beleértve a skizofréniát is.
Ha bármilyen jelét tapasztalod a D-vitamin-hiányának, akkor látogass el orvosodhoz, aki értékelni fogja ennek a vitaminnak a szintjét a szervezetedben, és előírja neked a szükséges D-vitamin adagot.
Tapasztaltál már valaha ilyen tüneteket? Tisztában vagy a szervezeted D-vitamin szintjével? Mondd el nekünk kommentben!

Forrás: 5percblog.hu
Hirdetés
Categories: Egészség

Hirdetés