Hirdetés


A kedvesség láthatatlan, de érezni lehet. Néha egyszerű dolgok mögött rejtőzik, mint egy bók, egy elismerés vagy egy kellemes pillantás. Világunk tele van fantasztikus emberekkel, akik motiválnak és inspirálnak minket.
Ezek a művészek elhatározták, hogy alkotásaikkal jobbá teszik a világot. Erre láthatsz most szép példákat.

1. German Crew
A 13 német utcai művészből álló German Crew nevű csapatot Palmitas város vezetése hívta meg, hogy fessék színesre a csúnya, szürke falú házakat. A fiúk ezzel kaptak egy 20.000 négyzetméteres vásznat, amin végül 5 hónapig dolgoztak.
A munka sokáig tartott, de megérte, hiszen 209 házat – 1808 ember otthonát – öltöztették a szivárvány színeibe. A lakók nagyon pozitívan fogadták ezt az akciót, a házak esztétikai megjelenésének javítása mellett pedig sikerült a bűnözést is visszaszorítani a városban a színes házaknak köszönhetően. A bűnözés gyakorlatilag nullára csökkent.

2. Patrick Commecy
A francia művész és csapata valósághű graffitiket készít az épületek falaira. Ők azok, akik saját módszereikkel kellemesebbé teszik a világot. Ez a csapat mindent maga csinál, ha látnak egy csúnya homlokzatot, ecsetet ragadnak, és a csupasz falakra valódi műalkotásokat festenek, egyszerű épületeket pedig igazi látnivalókká varázsolnak. Commecy az optikai illúziók mestere, munkájának eredményeként a házak új, festett ablakokkal és erkélyekkel gazdagodnak.

3. Jeff Hanson
Gyermekkorában daganatot fedeztek fel az agyában, ami miatt szinte teljesen megvakult. A kemoterápiás kezelések alatt az édesanyja művészeti témákkal szórakoztatta. Így lett Jeff maga is művész. Bár csak a nagy méretű tárgyak kontúrjait és színeit képes megkülönböztetni, kifejlesztette a saját technikáját. 21 évesen már elismert művész volt, ma pedig egy munkájáért átlagban 4000 dollárt fizetnek. Warren Buffett és Elton John gyűjteményében is találhatók alkotásai.
19 éves korában megfogadta, hogy 20 évesen 1 millió dollárt fog jótékony célra adományozni. Sikerült is neki! Jeff továbbra is jótékonykodik, több mint 100 közhasznú szervezetet támogat, köztük daganatos gyermekeket is.


4. Martina Billi
Kezdő olasz művész, aki a firenzei Szépművészeti Akadémián folytatja tanulmányait. Azt mondja, a természet inspirálja a művészetét, alkotásaiban többnyire állatokat ábrázol. Nem szereti a vásznat, sem a papírt, ezért újrahasznosított fa felületeken dolgozik, melyek valószínűleg a szemétben végeznék, ha Martina nem használná fel őket művészi munkáihoz. A szeretet, a kedvesség és a természet játsszák alkotásaiban a főszerepet.

5. Agnes Kasparkova

91 éves cseh utcai művész. Egyszer elhatározta, hogy apró cseh faluját, Lukát lélegzetelállító hellyé fogja varázsolni. Az elmúlt 40 évben minden tavasszal és nyáron gyönyörű mintákat fest a házak falára. Agnes nemzeti színekbe öltözteti az épületeket, munkái pedig a falu összes lakóját lenyűgözik. Agnes igazi celeb lett az évek során. A legérdekesebb pedig, hogy alkotásait nem találja ki előre, ő maga sem tudja, milyen lesz a végeredmény.

6. Roberto Mamani Mamani
Aymara művész, aki az Andokban élő aymara törzsek hagyományos motívumait használja fel. Elmondása szerint nagyanyja bátorította őt a festésre, és ő volt, aki elmagyarázta, hogy mennyire fontos emlékezni a gyökereire, és újra életre kelteni az Andokban élő népek kultúráját.
A művész az állam által a szegények részére épített házak falait festi be. Egyik munkája 4000 m-rel a tengerszint felett készült, ez pedig világrekord.
Mamani Mamani szerint azoknak az embereknek semmijük sincs, most viszont vannak gyönyörűen festett házaik. Azt vallja, fontos, hogy megosszuk másokkal, amit tudunk.


7. Jan Vormann és a Lego patchworkSokan nem szeretnek monoton, szürke városokban élni. A híres német művész, Jan Vormann sem. Egyszer észrevette, hogy a legó a felnőtt élet leghétköznapibb részleteit jeleníti meg, autókat, épületeket, irodákat. Mégis minden szebb legó-változatban, már csak attól is, hogy színesebb. Jon Vormann ekkor hozta létre legóból a patchwork projektjét, aminek részei mindenütt láthatók, ahol a művész járt a világban, hiszen legó kockák segítségével “restaurálja” az épületeket.

8. Tyree Guyton
1986-ban Tyree Guyton észrevette, hogy Detroit utcáin, ahol felnőtt, a drog, a szegénység és az elhanyagoltság vette át az uralmat. Guytont nagypapája ösztönözte, hogy tegyen valamit, a művész pedig úgy döntött, fegyver helyett ecsetet ragad. Így jött létre a Heidelberg projekt, azzal a céllal, hogy a környéken élők életét jobbá tegye a művészeten keresztül. A projekt keretében szobrok, festmények és installációk is születtek. Elhagyott házakat, rozsdás autókat, kidobott tévéket, porszívókat, hűtőket változtattak művészi kompozíciókká, és festettek színesre. Heidelberg turista attrakció lett, Tyree Guyton pedig számos nemzetközi elismerést kapott.

9. Göteborg “Büszke villamosai”Göteborg vezetése indított egy projektet Büszke villamosok néven, melynek keretében fiatal művészek festették újra az ikonikus villamoskocsikat. A szivárvány színeit felhasználva a művészek kezei között minden villamos egyedi stílust kapott. Göteborg lakosai olyan szerencsések, hogy városukban nap mint nap láthatják a szivárvány színeit közlekedni a villamosok képében.

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés