Hirdetés

Hirdetés
Minden kutya egy önálló egyéniség, de viselkedésüket alapvetően meghatározzák fajtajegyeik. Tudjuk, hogy a labradorok szeretik a vizet és rajonganak a családjukért, az is ismert mindenki számára, hogy az angol bulldogok lusták és bambák, de vannak kifejezetten olyan fajták, melyek a függetlenségükről, akaratosságukról és konokságukról híresek.
Korábban már bemutattuk számotokra az 5 legkedveltebb, de kezdőknek semmiképp sem ajánlott kutyafajtát, most következzenek azok a talán kevésbé ismert vagy divatos ebek, amelyek híresek a problémás mivoltukról, makacsságukról, konokságukról és főnökösködési hajlamukról – ezért talán ezek a fajták is csak gyakorlott és következetes gazdik kezébe valók:
#1 Akita
– Japánból származó, nagytestű kutyafajta, mely a mellett, hogy hű a családjához, nagyon önálló gondolkodású. Az akitát a szamurájok kutyájának tartják, tenyésztésének célja vaddisznó, őz és medvevadászat volt. Japánban az egészség és a jólét jelképe ma is. 1999 óta megkülönböztetik az akita inu és a nagy japán kutya néven elfogadott amerikai akitának is nevezett fajtát. Az amerikai akita nagyobb, vaskosabb fajta, sötétebb fejjel. Alapvetően jól tanítható, de fel kell készülni szilajságára, makacsságára és domináns viselkedésére, ezért ajánlott, ha képzését maga a gazdája végzi, semmiképp sem ajánlott kutyaiskolába adni. Csak gyakorlott, erős kezű gazdának ajánlott, aki következetesen, olykor erélyesen, de semmiképp sem agresszíven neveli.


#2 Afgán agár – Az egyik legősibb kutyafajta, mely még a mai napig őrzi ősei vonásait. Az afgán agár egy nagy, elegáns, méltóságteljes, érzékeny, bár eredetileg vadászati célra tenyésztett fajta. Az idegenekkel szemben bizalmatlan, magas benne a függetlenségi hajlam, ezért már kölyök korától kezdődően gondos szocializációt és engedelmességre szoktatást igényel. Tévhitként elterjedt róla, hogy nagyon buta fajta, de a butaságot ne tévesszük össze a makacssággal. Tipikusan “egygazdás” kutya, akiért általában mindent megtesz, ha kedve tartja rá.

#3 Csau csau – Az ősi kínai csau csau harci- vagy munkakutyaként kezdhette a karrierjét (Kínában sajnos még a húsáért is tenyésztik!!!), ám mára általában elkényeztetett házikedvencként tengeti mindennapjait, mely jobban hasonlít egy macska életéhez, mint egy kutyáéhoz. Alapvetően a fajta semmilyen más fajtához nem hasonlítható módon zárkózott, méltóságteljesen önálló, makacs, szinte már macska-szerű temperamentumú. Hűséges és nyugodt, ám kutyákkal és idegen emberekkel szemben bizalmatlan.

#4 Alaszkai malamut – Zord, téli körülmények közötti kitartó munkára, szánhúzásra és vadászatra tenyésztett fajta, melyhez minden testi adottsága megvan: nagy, erőteljes, robusztus alkat, vastag csontozattal és erős izmokkal. Hatékony munkájához elengedhetetlen az önálló gondolkodás, mely megmutatkozik akkor is, ha házikedvencként tartják. Általában magabiztos és kiegyensúlyozott kutyafajta, de vadászösztöne élénk, megvan a saját akarata, s olykor domináns módon viselkedik, ezért csak olyan gyerekekkel, vele azonos nemű kutyákkal és macskákkal szabad együtt hagyni, akiket már ismer, akikkel együtt szocializálódott. A megalkuvás egyáltalán nem jellemző rá, utál egyedül lenni, házőrzőnek pedig teljesen alkalmatlan.

#5 Cairn terrier – Az egyik legősibb terrier fajta, mely apró méreteit meghazudtolva, okos, mozgékony, félelmet nem ismerő, csodás házőrző, könnyebb kiképezni, mint a legtöbb terriert, de a hírhedt “terrier-vérmérséklet” és függetlenségi vágy mindig jelen van benne. Főként a kanok hajlamosak “főnökösködni”, ellenállni a vezényszavaknak és átvenni az irányítást, ezért már kölyök korban következetesen kell nevelni és kialakítani a dominancia sorrendet. Aki azért vásárolja, mert egy nyugodt, csendes, apró ölebet szeretne a lakásába, az nagyot fog csalódni, mert általában még tíz éves korában is ugyanolyan eleven, mint kölyökként! Kíváncsisága mértéktelen, igényli a folyamatos foglalkozást és törődést, unalmában sokat ugat és rendkívül kártékony tud lenni. A szabadban ajánlott pórázon tartani, mert képes elrohanni egy macska vagy mókus után és soha többé nem látjuk viszont. Érdekessége, hogy a fajta tenyésztésből kizárt fehér egyedeiből alakult ki a ma népszerű házikedvenc, a West highland white terrier.

#6 Shar pei – Más néven kínai harcikutya egy tömzsi, ráncos bőrű és szúrós szőrű, ősi kutyafajta. Eredetileg őrző-védő munkára használták, mely harcias mivolta ott lakozik minden egyedben. Általában mozgékony, barátságos, bátor, idegenekkel szemben tartózkodó, gazdájához lojális, de akaratos, függetlenségi hajlama magas. Ha a shar pei bizonytalan a falka (a család) rangsorában elfoglalt helyében, könnyen magához ragadja az uralmat. Különösen fontos a korai szocializációjuk és következetes, kitartó képzésük, hogy elkerüljük a későbbi hatalmaskodó, agresszív és egyéb problémás, nem kívánatos viselkedésüket. Más kutyákkal nehezen lehet együtt tartani, sportolási célra egyáltalán nem alkalmas, kiállításokon viszont nagy sikernek örvend.

Ismerd meg Te is az 5 legkedveltebb, de kezdőknek semmiképp sem ajánlott kutyafajtát.
Fotó: Wikipédia
FORRÁS: zoozoo.hu

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés