Hirdetés


Fontos az idegeinknek, DNS-ünknek, a vörösvértesteknek és köztük sok más dolognak, de mit jelent mindez “mindennapi” nyelven?
Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk válaszolni, vessünk egy pillantást egy olyan esettanulmányra, amikor B12 vitaminszintünk túl alacsony.
Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint a 40-60 év közötti nők 4%-a szenved B12 vitamin hiányban. Egyáltalán létfontosságú ez a vitamin szervezetünk számára? De még mennyire!
A B12-vitamin hiánya komoly egészségi problémákat okozhat, hiszen alapvetően fontos a vörösvérsejtek képződéséhez, az idegek fejlődéséhez és számos egyéb testi funkcióhoz.
Az életkor nem az egyetlen ok, sok más tényező is okozhat B12-vitamin hiányt, pl. bizonyos gyógyszerek vagy éppen a húsfogyasztás mellőzése.
A vitaminhiány felfedezése a legfontosabb lépés a probléma megoldása felé. Különösen a 30-as éveikben járó nők számára lényeges, hogy tisztában legyenek, milyen tüneteket tapasztalhatnak, ha a B12-vitamin nincs jelen a szervezetben kellő mennyiségben.

Hirdetés

1. Gyakran jelentkező szédülés
A szédülés gyakori jele a B12-vitamin hiányának. Sokszor előfordul, hogy figyelmen kívül hagyjuk, mikor felállás, felülés után a szédülés hosszabb ideig fennmarad. Az életkor előrehaladtával ez a tünet komolyabb problémára, pl. vitaminhiányra is utalhat.

2. Zsibbadás a test bármely pontján
A zsibbadás, a tűszúrásszerű érzés is utalhat B12-vitamin hiányra. Ez a kellemetlen érzés az idegkárosodás eredményeként jelentkezhet, mivel a sejtekben kevesebb oxigén jut.

3. Sápadtság
Mivel a B12-vitaminnak fontos szerepe van a vörösvérsejtek termelődésében, hiánya könnyen vezethet sápadtsághoz. Jobb, ha nem szeretnénk vámpírnak kinézni!

4. Feledékenység
Ismered az érzést, amikor fel akarsz hívni valakit, de fogalmad sincs, hova tetted a telefonodat? Ez még belefér! De amikor a slusszkulcsodat a hűtőben találod meg vagy amikor elfelejted a közeli barátaid nevét, már érdemes aggódnod…

5. Folyamatos fáradtságérzet és álmosság
Igazi harcot vívsz önmagaddal, hogy képes legyél ébren maradni délután még akkor is, ha 8 órát aludtál? Ha krónikus fáradtságtól szenvedsz, lehet, hogy testeden nincs elég B12-vitamin. A sejtek ilyenkor kevesebb oxigént kapnak, ennek eredményeként jelentkezik a fáradtság.

Hirdetés
6. Izomgyengeség
Nehezebben bírod el a bevásárlószatyrokat, mint korábban? Mi, nők gyakran átsiklunk az ilyen tünetek felett. Pedig, ha a gyengeség tartósabban fennáll, ideje kikérni az orvos véleményét.

7. Látásproblémák
A fényérzékenység, az úszkáló pontok és foltok, a kettős látás általános jelei a B12-vitamin hiányának. Egyes esetekben a látóideg károsodásához is vezethetnek.

8. Duzzadt, vagy begyulladt nyelv
A B12-vitaminhiány gyakori tünete a gyulladt, piros nyelv.

9. Vérszegénység
A B12-vitamin enzimszerepet tölt be a szervezetben, ami azt jelenti, hogy bizonyos élettanilag fontos folyamatok nem mennek végbe hiányában. A vitaminnak a vörösvérsejt képzésben van szerepe, így B12-vitamin hiánya vérszegénységhez vezet.

10. Depresszió, hallucináció és a paranoia
Egyes vizsgálatok szerint szedésével serkenthető a neurotranszmitterek – agyi ingerületátvivő anyagok – működése, így növelhető az antidepresszáns tabletták hatékonysága. Kutatók rámutattak, hogy a depresszióban szenvedő betegek B12-vitamin-szintje kórosan alacsony. Valószínűleg a vitamin szedése önmagában is segíthet a pszichés probléma leküzdésében és az egészséges lelki egyensúly helyreállításában.

Hirdetés
Categories: Egészség

Hirdetés