Hirdetés


A cukorbetegségnek számos kellemetlen szövődménye ismeretes, de az egyik legsúlyosabb mind közül a lábszárfekély. Sokan nem veszik elég komolyan a sebek megjelenését és nem fordulnak időben szakemberhez, aminek súlyos következményei lehetnek.

Hirdetés

A lábszárfekély nagyon komoly probléma
Sokan úgy gondolják, hogy a sebekre és a fekélyekre elsősorban a lábfej és a boka környékén kell odafigyelni. Az is nagyon fontos természetesen, hiszen ezeken a részek kevésbé vannak szem előtt. Ezen kívül nem szabad elsiklani a lábszáron jelentkező apró sebek felett sem. A tartósan magas vércukorszint lehetőséget nyújt az úgynevezett diabéteszes láb kialakulására, amelyet az idegek érintettsége, érzéskiesés, fertőzésre való nagyobb hajlam, nehezen gyógyuló sebek és keringési zavar jellemez.

Hirdetés
Otthoni körülmények között nem lehet kezelni
Nem szabad lekicsinyelni a problémát, egyszer megjelent. Érdemes azonnal szakemberhez fordulni, mert a kialakult fekély csak egyre rosszabb lesz. Nem javasolt mindenféle csodaszerekkel próbálkozni, várva, hogy a legjobb beváljon. Fontos, hogy szakember tanácsait követve végezzük a terápiát, mert egyéb esetben a lábunk épségét is kockáztathatjuk.

Hogyan kell cselekednünk?
Nagyon fontos a rendszeres kontroll, a folyamatos vércukorszint ellenőrzés és az orvossal való rendszeres konzultáció. Ha valamilyen problémát észlelünk, mindenképpen jelezzük az orvosunk felé. Elsődleges dolog, hogy a vércukorszintünket normalizáljuk, mert ha az nincs rendben, a gyógyulásra sem lesz esélyünk.
Emellett kardinális dolog magának a fekélynek a kezelése. Ehhez elengedhetetlen a szakember által javasolt módon a seb tisztán tartása, fertőtlenítése, a kötés rendszeres cseréje. Az eredményes terápiához elengedhetetlen a jól képzett szakmai gárda, ugyanannyira, mint az elkötelezett páciens.

Hirdetés
A megelőzés legyen az első helyen
Ha cukorbetegséget diagnosztizálnak valakinél, mindig a megelőzésen legyen a hangsúly. A betegség megjelenése elég intő jel ahhoz, hogy jobban oda kell figyelnünk magunkra. Nem szabad hagyni a szövődmények kialakulását. Mindig be kell tartani az életmódbeli ajánlásokat, hogy szövődményektől mentes életet élhessünk. Megjegyezzük, hogy a cukorbetegek táplálkozási ajánlásai mindenki számára követendő étkezési minta kellene, hogy legyen.

Forrás:tudasfaja.com
Hirdetés
Categories: Egészség

Hirdetés