Hirdetés


Nálunk az ablakpárkányon díszeleg a muskátli, és csak a szépségéért tartjuk ezt a kedves növényt. Afrikában élő változatát viszont gyógyító ereje miatt kedvelik, és évszázadok óta fel is használják a belőle készült különleges főzetet.

Hirdetés

Mi dísznövényként tekintünk a muskátlira, az afrikai változat viszont kipróbált gyógynövény, és évszázadok óta fel is használják a belőle készült különleges főzetet köhögéses, meghűléses panaszok enyhítésére. A dél-afrikai muskátlit manapság a nátha egyik hatékony, természetes ellenszereként tartják számon már a nyugati orvosok is.
Ha rendszeresen elkap a nátha, amikor beköszöntenek a hűvös, nedves őszi napok, és a telet is mindig tüsszögve, köhögve kell átvészelned, akkor valószínűleg valami komoly immunerősítőre van szükséged. A meghűlés hatékony megelőzési módszere ugyanis az, ha erősíted a szervezeted védekezőképességét, és különféle immunerősítőkkel készíted fel magad a náthás időszakokra. A dél-afrikai muskátli a tapasztalatok szerint megfelel erre a célra, sőt akkor is hasznát veheted ennek a gyógynövénynek, ha már megfáztál, és enyhíteni kell valahogy kellemetlen és kínos tüneteket – a köhögést, a torokfájást és a rossz közérzetet.

Hirdetés

A dél-afrikai, más néven fokföldi muskátli gyógyító erejét csak mostanában kezdi felfedezni a világ, Az európaiak először a 19. század végén tapasztalták meg a dél-afrikai muskátli jótékony hatásait. Charles Henry Stevens angol mérnök 1897-ben orvosai tanácsára Dél-Afrikába utazott, hogy egyre súlyosbodó TBC-jét az afrikai tiszta hegyi levegővel orvosolja. A friss levegő mellett azonban más kúrát is talált: egy zulu gyógyító egy helyi növény főzetével kezelte, amitől a tüdőproblémái látványosan enyhültek. Hazatérve a növényt a tuberkulózis ellenszereként használta fel, és széles körben elterjesztette a róla elnevezett Stevens-kúrát, ám az antibiotikumok megjelenésével ez a kezelés „kiszorult” az orvosi praktikák közül.
A dél-afrikai muskátliról a nyugati orvostudomány is sikeresen bebizonyította, hogy hatékonyan enyhítheti a megfázás tüneteit. A dél-afrikai törzsek, azonban, nem csak azt tapasztalták meg, hogy felsőlégúti panaszokra alkalmazható sikeresen a gyógynövény. Azt is megfigyelték, hogy hatására a szervezet könnyebben birkózik meg a fertőzéses eredetű, egyéb megfázásos megbetegedésekkel, mivel a gyógynövény a felső légutak nyálkahártyáján erős immunválaszt vált ki, és jól gyógyítható vele az arcüreggyulladással, torokfájással és köhögéssel járó meghűlés.

Hirdetés

A fokföldi muskátli (Pelargonium sidoides) gyógyító ereje a gyökerében van. Köszönheti ezt a növényben található értékes hatóanyagoknak, mint például a cserzőanyagoknak, a kumarinoknak, a flavonoidoknak, az illóolajoknak és a poliszteroloknak. Az afrikaiak főképpen légúti megbetegedéseknél, gyomor- és bélproblémáknál, májbetegségeknél remélnek enyhülést ettől a növénytől, pontosabban annak megszárított gyökerétől, de előszeretettel használják menstruációs panaszok enyhítésére is. A növény afrikai neve Umckaloabo – amely annyit tesz: köhögés, mellkasi fájdalom –, vagyis az alapján adtak nevet ennek az ősi növénynek, hogy elsősorban milyen betegségeket gyógyít.

Hirdetés

Klinikai vizsgálatok során kiderült, hogy az afrikai muskátli gyökere antimikrobás hatással rendelkezik, amely a krónikus légúti megbetegedéseknél hozott pozitív eredményeket. Egy másik kutatás során az is beigazolódott, hogy a növény gyökere hatékonyan képes elpusztítani a vírusokat is.
A gyógyszeripar jelenleg teát nem, de cseppeket készít a növényből.

Hirdetés
Categories: Egészség

Hirdetés