Hirdetés

A glutén-intolerancia napjaink egyik leggyakoribb emésztési problémája, amely emberek millióinak életét nehezíti meg, akik nem tudnak búza-, árpa- és rozslisztből készülő péktermékeket fogyasztani. Ha mégis ennének, akkor a következő tünetek utalhatnak arra, hogy gluténérzékenységben szenvednek.

Hirdetés

1. Szellemi kimerültség
Ez meglepő tünet lehet, de előfordulhat, főként azoknál a gyermekeknél, akik krónikus gyomorhurutban szenvednek. Ilyenkor a gyerek, vagy a felnőtt nem képes olyan szellemi tevékenységre, mint korábban, így többször kell pihennie.

2. Váratlan súlygyarapodás
Ez is a gluténérzékenység egyik jele lehet, főleg, ha a többi okokat sikerült kizárni. Ilyenkor a szervezetben felszívódási zavar, különböző gyulladások keletkezhetnek, amelyek hozzájárulnak az elhízáshoz.

Hirdetés
3. Abnormálisan működő immunrendszer
Az úgynevezett IgA antitestek működése teljesen felborulhat azoknál, akik glutén-intoleranciában szenvednek. Ez pedig azért nem jó, mert az antitestek kulcsfontosságú szereppel bírnak, hogy a szervezetünk időben azonosítsa a kórokozókat, amelyeket majd megtámadhatnak a fehérvérsejtek.

4. Fogproblémák
Több tanulmány szól arról, hogy a gluténérzékenység miatt keletkező felszívódási zavarok hatására kevesebb kalcium épül be a szervezetbe, ami nem jó hír a csontok és a fogak egészségére nézve.

5. Fejfájás, migrén
A gluténérzékeny emberek gyakran küzdenek fejfájással. Egy tanulmány szerint a rendellenességben szenvedők 56 százalékánál alakul ki rendszeresen fejfájás.

Hirdetés
6. Bőrproblémák
A gluténérzékenyeknél gyakran alakul ekcéma, pikkelysömör, pattanások, bőrgyulladások, égető, viszkető kiütések, ami gyakran a felszívódási zavarok számlájára írható.

7. Ízületi és izomfájdalmak
A gluténérzékenység miatt gyulladások is kialakulhatnak a szervezetben, amelyek kihatással lehetnek az ízületekre, valamint az izomzatra is.

Hirdetés
Categories: Egészség

Hirdetés