Hirdetés


Sokakat összezavart a gyógyszerek felírására vonatkozó, január 1-től hatályos jogszabály módosítás, mely az ún. E-Recept rendszerhez kapcsolódik.
Bár a friss hosszabbítás nyomán a 2019. év végéig még kötelező felírási igazolást vagy receptet is adniuk a beteg számára, sok orvos az ezzel kapcsolatos teendőket úgy tűnik, hogy félreértette. Ez a gyógyszer kiváltásnál problémát jelenthet (és sokszor sajnos jelentett is), mivel az elektronikusan felírt szereket a gyógyszerész már kizárólag magának a betegnek adhatja ki. Ahhoz, hogy más (pl. hozzátartozó) kiváltsa helyettünk a részünkre felírt receptet, papír alapú felírási igazolásra van szükség.

Hirdetés

“A kiváltás vagy a páciens TAJ száma alapján, vagy az az átruházható felírási igazolással lehetséges. TAJ alapon kizárólag maga a páciens válthatja ki vényeit, és a TAJ kártya mellett fényképes személyazonosító igazolványt is fel kell mutatnia. Amennyiben a páciens rendelkezik eSzemélyi igazolvánnyal, akkor csupán erre az igazolványra van szükség. Más személy receptjeit egyelőre továbbra is a megszokott módon válthatjuk ki: a nyomtatott felírási igazolás … a jelenlegi papír vényekhez hasonlóan lehetővé teszi a kiváltást TAJ megadása nélkül.”

Január eleje óta számos esetben okozott drámai helyzetet, hogy a családtagok nem tudták kiváltani a súlyosan beteg hozzátartozójuk orvosságait, mivel a beteg nem kapott az orvostól felírási igazolást.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Népszava megkeresésére elmondta: a doktornak 2019. végéig kötelező felírási igazolást, tehát receptet adnia. Hozzátette: célszerű lenne, ha a felírási igazolást a beteg vagy adott esetben a helyette eljáró hozzátartozó külön is kérné az orvostól, ha netán az, erről magától megfeledkezne.
Forrás: Népszava, e-egeszsegugy.gov.hu

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés