A hajó személyzete lelőtte a jegsemedvét a Svalbard-i hajóút alat – óriási a felháborodás

Hirdetés

Múlt héten pénteken az északi-európai hajóút egyik résztvevőjét megtámadta egy jegesmedve. Az ott tartózkodók úgy oldották meg a dolgot, hogy lelőtték a jegesmedvét.
A ”Bremen” nevű hajón való utazás nem olcsó mulatság. Egy jegy kb. 1 millió 800 ezer forintba kerül és a Hapag-Lloyd Cruises azt ígéri vendégeinek, hogy különleges élményben lesz része az út során -jegesmedvét láthat.
Szombaton történt a Spitzbergák környékén az, hogy a legénység és az utsok kiszálltak a hajóból és a parton tettek egy rövid sétát. Ekkor támadta meg egyiküket a jegesmedve. A német férfi súlyosan megsérült a támadás során.
Az egyik utaskisérő lelőtte az álaltot és amikor az eset napvilágot látott, rengetegen tiltakotak ez ellen hiszen tilos a jegesmedvék lelövése. Emellett az emberek voltak azok, akik az állat területére merészkedtek.

Hirdetés

Az internet szinte forrong
Rengeteg megjegyzés és kritika érte az utazásszervezőt az állat megölésével kapcsolatban, annak ellenére hogy az eset önvédelemből történt-e vagy sem. Az egyik ismert angol komikus, Ricky Gervais ezt írta egyik bejegyzésében a Twitter-en:
”Igen, nézzük meg a jegesmedvét a természetes környezetében de ha túl közel jön hozzánk, lőjük le. Idióták.”
Egy másik hasonlóan mérges megjegyzés a biológustól Daniel Schneidertől számrazik aki ezt írta a Twitter-en:
”Ezt a jegesmedvét megtámadták az MS Bremen nevű hajó túristái. Az állat erre úgy válaszolt hogy megvédte környezetét és közben megsérült egy “jegesmedve őr”. Ekkor a medvét lelőtték. Csak egy gondolat: Miért nem nézitek meg a jegesmedvét jó messziről és aztán hagyjátok őt békén.”
Adam Hart biológus akinek elege van a turizmusból ezt írta bejegyzésében:
”Turizmus… már sokadjára bebizonyította, hogy tönkreteszi a természetet és a vad állatok élőhelyét.”
A rendőrség kivizsgálja az esetet
A rendőrség még foglalkozik az üggyel. Azt mondták, a parton kiszállás után fel kellett volna állítani egy olyan helyet, ahol a medve nem tudta volna őket megtámadni. Egyetlen turistának sem lett volna szabad azon a helyen tartózkodni mikor az incidens történt.
Az út szervezője, a Hapag-Lloyd Cruises így kommentálta a szombaton történteket:
”Az MS Bremen egyik útja során egy sajnálatos baleset történ. Ezért elnézésüket kérjük és nagyon sajnáljuk a történteket. ” – írták a Twitter-en.
Az állatok nem szórakoztató eszközök az ember számára. Vigyázni kell rájuk. A jegesmedve veszélyeztetett faj, sajnos élőhelye csökken hiszen a jég egyre gyorsabban olvad. Nincs szüksége arra, hogy az ember is stresszt okozzon neki.
Kérjük oszd meg ezt a cikket, ha Te is úgy gondolod, hogy a turizmus területén több korlátozást kellene bevezetni.

Forrás
Hirdetés