Hirdetés

Alig két hét van már csak hátra húsvétig, a piacokon és a szupermarketekben pedig már beindult a sonkavásárlási láz, az ünnepi asztal főfogása ugyanis egy húst fogyasztó háztartásból sem hiányozhat. A füstölt tarját, darabolt combot, csülköt, illetve a parasztlapockát vagy parasztcombot is minden piacon / hentesnél beszerezhetjük. Na de milyen a jó sonka? Elég csak elmenni a legközelebbi hipermarketbe, és kosarunkba tenni az első szembejövő, légmentes fóliában lezárt, gyorspácolt kötözött sonkát, vagy a minőség érdekében érdemes gondosan kiválasztani a legszebb, legjobb füstölésű gyorsárut?
A hentes szerint a jó húsvéti sonka akár 6-8 héten keresztül készül az üzemekben, fontos a színe, az állaga, és kiváltképpen az illata.

Hirdetés

Hogyan válasszuk ki a tökéletes sonkát?
Hogy a kérdésre hiteles választ kapjak, a VII. kerület egyik méltán népszerű henteséhez, Tiborhoz látogattam el, aki rövid puhítás után félreállt a kedvemért a húspultból, és elmesélte, mire érdemes odafigyelni, ha sonkát vásárolunk:
A jó húsvéti sonka hagyományos módon készül, nem gyorspácolt, általában sötétebb színű, és az is lényeges, hogy keményebb legyen az állaga, ne legyen puha, mert azok a sonkák, amelyek nyomásra puhának érződnek, azok belülről is zsírosak. Minél keményebb, annál finomabb a sonka, és főként az illata fontos: a rendes, hagyományos sonka akácfával, bükkfával van füstölve.
A hentesüzletekben és a hipermarketekben is most kezdődik a sonkavásárlási láz. Míg a henteseknél általában több sonka közül választhatunk, addig a hipermarketekben és áruházakban kisebb kínálat áll az emberek rendelkezésére, ezeken a helyeken ráadásul előszeretettel vákuumos csomagolásban, egy nagy hűtőben szétszórva lehet válogatni az eltérő méretű húsáruk közül. A hentes óvatosságra int a vákuumcsomagolású sonkákkal kapcsolatban, Tibor szerint ugyanis laikus szemmel az ember nem látja a különbséget sonka és sonka között, a szoros fóliában ráadásul még a puha, zsíros sonkák is keménynek és húsosnak tűnnek.
Az én javaslatom az, hogy kisebb boltokban vegye meg a sonkát, és ne multicégektől, mert ott nagyüzemben készülnek, és javarészt gyorspácolással állítják elő őket.
Ha megvásároltuk a tökéletes darabot
Mivel a sonkának néhány napot még várnia kell a főzésre, érdemes azt a következő időszakban hidegebb, elzárt helyen tárolni. A legideálisabb közeg a hűvös kamra, de mivel sokan nem rendelkeznek otthon ezzel a helyiséggel, a hűtő is tökéletes tárolóhelyként szolgál, csak a következőkre kell ügyelni: a sonka legyen zsírpapírba csomagolva, és olyan helyre téve, ahol viszonylag kevés étellel találkozik. A sonka felé rakjunk lyukacsos fedőt, a hús ugyanis nem szereti a huzatos közeget, egy levegős tárolóban viszont kellemesen tud levegőzni.
A sonka főzésénél a bevett szokás szerint ahány kiló, annyi óra a főzési idő. A hagyományos füstölésű sonkát 12-24 órával a főzés előtt mossuk meg langyos vízben, és áztassuk be, ezalatt az idő alatt veszíteni fog valamennyit sótartalmából is.
Hideg vízben kell elkezdeni főzni, és az sem árt, ha főzés közben fűszerezzük: kis fokhagyma, babérlevél és egész bors jót tesz neki, a sonka pedig mindig akkor jó, amikor beleszúrja az ember a villát, és a hús már puha. Fontos, hogy mindig hagyni kell, hogy a sonka a saját főzővizében hűljön ki.
Bár ízében nem hozza ugyanazt az élményt, Tibor senkit nem beszélne le a gyorspácolt sonkáról, feltéve, hogy valakinek az az ízvilág jobban tetszik.
Aki azt szeretné, hogy csak a jellege legyen meg a sonkának, ne az íze, az a gyorspácolt sonkát is kedvelni fogja. Ezt nem pácolgatják hetekig, megfőzik, és megfüstölik őket kicsit. Nem rosszak ezek a sonkák sem, csak nem az igaziak.
A főzés során a víz tetejére kerülő zsírt kanalazzuk le (ezt még használhatjuk rántás készítéséhez vagy tojás sütéséhez), a kihűlt sonkáról távolítsuk el a hálót (persze csak ha van rajta), és fogyasztásig befóliázva tároljuk a hűtőben.

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés