Hirdetés


Az utóbbi hetekben kialakult helyzetben különösen sokat hallunk a kézmosás jelentőségéről, és arról, hogy mennyire fontos a szappan (lehetőleg helyes) használata.
A keresztanyám évtizedekkel ezelőtt élt, de már ő is pontosan tudta, hogy mennyire hasznos ez a már-már természetesnek vett tisztálkodó eszköz. Az alábbiakban néhány olyan példát fogunk leírni, hogy mi mindenre használható a szappan a tisztálkodáson túl is:
A kertészkedés során a szappant alkalmazhatjuk a kártevők, a rágcsálók, rovarok de akár még a patások, őzek vagy szarvasok előzésére is. Csupán ki kell tennünk felvágva a fákra vagy az ágyások közé szórva.
A még be nem járatott cipő sokszor rendkívül fájdalmasan feltörheti a lábunkat. Azonban ha beszappanozod az érintett részt a cipődön, könnyedén kiküszöbölheted ezt a problémát.
Zárt térben, így szekrényekben remek illatosító a szappan, amely még a bolti illatosítókat is kiválthatja. Ez azért is nagyon jó hír, mert a szappan olcsóbb és sokkal kevesebb mesterséges anyagot tartalmaz.
Az akadozó cipzárat szappannal dörzsöljük be, és így a cipzár újra működni fog.
A szappan a makacs foltokat is segít kihozni, ha mosás előtt bedörzsöljük vele az anyagot. Lehetőleg használjunk mosószappant, de a hétköznapi, kézmosáshoz gyártott szappanok is meglepően hatékonyak.
A szappan segít síkosabbá tenni a tűt varrás előtt, így könnyebb lesz vele a munka. Anyagot is megjelölhetsz vele, ha nincsen kéznél kréta.
Bár ma már létezik megfelelő hatóanyagtartalmú gél rovarcsípés kezelésére, de ha nem lenne otthon ilyen, a szappan is remek megoldás lehet a duzzanat enyhítésére, amíg mást nem tudunk beszerezni.
Ha szappannal megfelelő helyen bedörzsöljük az ajtót, fiókot, vagy éppen az ablakot, megakadályozhatjuk vele, hogy azok nyikorogjanak.
Nagyon ügyes kis megoldás, ha a párásodásra hajlamos felületeket (akár a szemüvegedet vagy a fürdőszoba tükröt) szappannal lemosod, majd azt alaposan letörlöd. Az így előkezelt felület sokkal kevésbé vagy jó esetben egyáltalán nem fog bepárásodni.
Hasznos volt? Akkor ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is elolvashassák!

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés