Hirdetés


Amikor hónapokkal ezelőtt elmentem vásárolni a kolléganőmmel, már akkor is feltűnt számomra, hogy milyen mennyiségű citromsavat vásárol a boltban. Bevallom, hogy azt megelőzően és soha nem is vettem ilyen termékből. Aztán most pár héttel ezelőtt újra elmentünk bevásárolni, és most is láttam, hogy kilószámra vette a citromsavat. Végül úgy döntöttem, hogy megkérdezem, mire használja. Amikor elmondta, én is fontolóra vettem, hogy kipróbálom.
Miről van is tehát szó? A mosógép különböző alkatrészeinek tisztításában tesz rendkívül jó szolgálatot a citromsav. Nem mindenki gondol erre, azonban a mosógép rendszeres tisztítása igen fontos, annak érdekében hogy az abban felgyülemlő kosz, esetlegesen megtelepedő penész, öblítő és egyéb vegyszer maradékok, ne kerüljenek vissza a ruháidba, illetve ne szennyezzék el azokat.
Márpedig a citromsav e tekintetben rengeteget tehet értünk: egyrészt kiemelkedő abban, hogy a mosógép dobjáról eltávolítsuk a segítségével a vízkövet. Ehhez maximum hat tasak citromsavat használjunk, a szennyeződés mértékétől függően. A mosószeres rekeszbe kell töltenünk a citromsavat, és úgy elindítani a gépet, hogy a leghosszabb programon, a legmagasabb hőmérsékleten fusson ki.
Azoknak a mosógépeknek az esetében, ahol a mosószertartó egy kivehető fiók, azt érdemes rendszeresen kivenni, és citromsavas vízben áztatni egy ideig, majd valamilyen kefével alaposan átdörzsölni. Miután kiszárítottuk, vissza is tehetjük a helyére. Erősebb szennyeződés esetén, szódabikarbónás, ecetes áztatás lehet a következő lépcsőfok.
Bár nincs közvetlen közel a citromsavhoz, azonban ha már a mosógép tisztán tartásáról beszélünk, érdemes időről időre kinyitni a mosógép szűrőjét rejtő kis sajtót, és megszabadulni az ott felhalmozódó trutyitól.
A mosógép ajtajánál a záródást segítő gumigyűrűt is érdemes mosás után rendszeresen szárazra törölni, illetve amennyiben szennyezett, szódabikarbóna segítségével remekül fertőtleníthetjük azt.
A penészedés elkerülése érdekében továbbá érdemes odafigyelni arra is (amit a legtöbb háziasszony egyébként betart), hogy a mosógép ajtaját a mosást követően hagyjuk nyitva, amíg a gép ki nem szárad.
Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is elolvashassák!

Hirdetés
Categories: Egészség

Hirdetés