Hirdetés


Egy házaspár nemrég szó szerint megütötte a főnyereményt a konyhafelújítással, ugyanis nagy mennyiségű, legalább 400 éves aranyérméket talált a konyha padlója alatt. A mesés kincs elképesztően magas áron kelt el egy árverésen.

Hirdetés

Az 1610 és 1727 közötti időszakból származó érméket az angliai Ellerbyben találta meg a házaspár, amikor a felújításhoz elkezdte felbontani a konyha padlóját – írta a BBC.
A kincs egy kólásdoboznyi méretű fazékból került elő, amelyet a 18. századi padlólapok alá rejtettek.
Mivel a pár nem tudta, hogy mennyit érnek az érmék, kapcsolatba lépett a londoni Spink & Son aukciósházzal. A szakértők a vizsgálat után megállapították, hogy az összesen 260 érme értéke eredetileg 200–250 ezer fontra, vagyis 227–284 ezer euróra becsülhető.

Hirdetés

Miután a történetnek híre ment, illetve az is kiderült, hogy az érmék egy gazdag, befolyásos brit kereskedőcsaládhoz, a Fernley-Maisterekhez tartoznak, végül több tucat vásárló kezdett licitálni rájuk és összesen 754 ezer fontot, vagyis több mint 859 ezer eurót adott értük.
„Képzelje csak el a jelenetet. Úgy dönt, hogy kicseréli a padlót a konyhában, és amikor elkezdi bontani a betont egy csákánnyal, egy apró aranyszálat lát alatta. Azt gondolja, hogy csak egy elektromos kábel, de kiderül, hogy egy kerek aranyérme, alatta pedig több száz másik van” – idézte fel Gregory Edmund aukciós, aki szerint ez egy lenyűgöző és fontos felfedezés.

Forrás: hirado.hu
Hirdetés
Categories: Ütős

Hirdetés