Hirdetés


Dr. Merkely Béla és dr. Szabolcs Zoltán meghatóan búcsúztatják a 72 évesen elhunyt Dr. Entz Lászlót, a Semmelweis Egyetem korábbi érsebészeti tanszékének vezetőjét, a városmajori kórház egykori igazgatóhelyettesét.

Hirdetés

Saját halott
„A Semmelweis Egyetem saját halottjának tekinti egykori munkatársát, aki tudományos munkájával elévülhetetlen érdemeket szerzett hazájának és a Semmelweis Egyetemnek” – közölte az intézmény hétfőn, miután szombaton váratlanul és tragikus körülmények között elhunyt dr. Entz László érsebész professzor, az egyetem korábbi érsebészeti tanszékének vezetője.

Hirdetés

Klinika kapujában lett rosszul
Azon a bizonyos tragikus reggelen is éppen a klinika kapujában lett rosszul. Az akutan fellépő mellkasi tünetek alapján maga állította fel a diagnózist. Annak a főverőér-katasztrófának a diagnózisát, amelynek fenyegető tüneteit nagyon is jól megismerte majd’ félévszázados érsebészeti munkássága során – árulta el Dr. Merkely Béla és dr. Szabolcs Zoltán – írja az RTL.hu.

Nem tudták megmenteni
Nekrológjukban hozzátették, „a sors kegyetlen iróniája”, hogy az érkatasztrófa legsúlyosabb klinikai megjelenése sújtotta a professzort, így az életét sajnos nem sikerült megmenteniük. Mint írják, távozásával pótolhatatlan veszteség érte a városmajori klinikát, a Semmelweis Egyetemet, valamint a magyar tudományos és szakmai közösséget.

A halál szokatlan
„Mi, orvosok, köztük Te is, Barátunk, nap mint nap szokjuk a halált. Itt jár közöttünk, és kivételes ajándéka a sorsnak vagy a Mindenhatónak, hogy részünk lehet a megmaradás sikerében. Most azonban e siker elmaradt, mert te már nem vagy itt: nem maradtál, nem maradhattál. Ilyenkor kell rádöbbennünk, hogy a halál szokhatatlan, hogy az emberfia elvesztése fájdalmas.” – írta Merkely Béla.

Hirdetés

Érzések
„Akkor is szokhatatlan, ha hivatásunk része visszavonhatatlan közvetlensége. Mert az agyunk lázasan dolgozik minden megadott pillanatban, de a szívünk mást érez: az érzés a mindennapoké. Mindenkié, aki elveszíti a férjet, a családapát, a nagypapát, a testvért, a barátot, a munkatársat.”

A remény marad
„S talán érthetetlennek érezzük, gondoljuk a történteket, a halálodat, ám mégis reménykedünk. Hogy majd viszontláthatjuk egymást, s üdvözölhetjük, miként tettük ezt nap mint nap otthonunkban, a Városmajorban.”

Merkely posztja:

Életének 72. évében elhunyt dr. Entz László érsebész professzor kollégánk, barátunk. Nincs kétség afelől, hogy Lacival a…

Posted by Dr. Merkely Béla on Monday, May 8, 2023

Hirdetés

47 évig dolgozott ott
Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egykori igazgatóhelyettese 47 éven át dolgozott a Semmelweis Egyetem érsebészeként.

Nemzetközi kapcsolatok
Dr. Entz László szakmai előmenetelét az általa elvégzett sok ezer műtéti beavatkozáson túl németországi tanulmányútjával, számtalan hazai és nemzetközi kongresszusi előadásával, publikációival és kiterjedt nemzetközi szakmai kapcsolatrendszerével alapozta meg.

Díjai
Kiemelkedő szakmai eredményei nyomán 2021-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, a Semmelweis Egyetem Soltész Lajos Emlékéremmel, munkáját Pro Universitate díjjal is elismerték. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés