Hirdetés

Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

A béreket és szokásos állami juttatásokat, támogatásokat kifizeti ugyan a kormány, de minden másra kifizetési stopot rendelt el a költségvetésben október végéig. Ez főleg azoknak fájhat, akik az államnak szállítanak vagy szolgáltatnak valamit, de a támogatásra számító szervezetekre is nehéz ősz vár.

Hirdetés
A Telex.hu információi szerint egy nem publikus, „2000-es” kormányhatározatban október végéig kifizetési stopot rendelt el a miniszterelnök a központi költségvetésben. Ez alól csak az alábbiak jelentenek kivitelt:

 • önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési tevékenysége;
 • bérek és más személyi juttatások;
 • nemzetközi szerződésekhez vagy más jogszabályokhoz kötött kiadások;
 • a 2014-2020-as uniós programok esedékes kifizetései.
 • Hirdetés

  Ezeken felüli kifizetéseket csak a pénzügyminiszter vagy a miniszterelnök engedélyezhet. A költségvetési kifizetési stop ilyen feltételekkel nem veszélyezteti a bérek, nyugdíjak, táppénz és más állami juttatás kifizetését. A jogszabályon alapuló olyan állami támogatások folyósítása is biztosítottnak látszik ez alapján, mint például a csok, a babaváró hitel vagy a már csak az év végéig igényelhető lakásfelújítási támogatás – kommentálta a döntést Tóth Levente, a Bank360.hu vezető szerkesztője. A kormány tehát továbbra is fenntartja az állam működéséhez szükséges kifizetéseket, de ami nem tartozik ebbe a körbe, ott behúzta a kéziféket. Háztartási hasonlattal élve: a rezsiszámlákat továbbra is befizetjük, de nincs extra csoki a gyereknek a közértben, az elromlott fejhallgató helyett nem veszünk másikat, elmarad a hétvégi grillezés is a kertben, és a régi tetőcserepeket sem most cseréljük ki.

  Hirdetés
  A kifizetési korlátozás bizonyosan vonatkozik olyan eszközbeszerzésekre, szolgáltatásokra, amelyekről egy költségvetési szervezet vezetője dönt, tehát nem automatikus, jogszabályhoz kötött kiadás. A költségvetési szervezetekkel szerződésben álló vállalkozások számára ez nagy érvágást jelenthet október végéig. Kérdéses, hogy a már elvégzett munkákat október végéig kifizetik-e nekik. A folyamatos szolgáltatás vagy szállítás esetén is lehet arra számítani, hogy a költségvetési kifizetés csak később történik. Az állam tehát azzal tud spórolni, hogy valamilyen eltervezett vásárlását, beruházását nem hajtja végre, vagy a kifizetést tolja későbbre. Az tehát bőven elképzelhető, hogy hiába nyújtja be egy vállalkozás a leszállított áru, elvégzett szolgáltatás számláját egy költségvetési szervezetnek, az október végéig nem fizeti azt ki. A Bank360.hu szerint az azonban majd a nem publikált jogszabály alkalmazásakor derül ki, kinek mondják azt, hogy köszönjük, ezt az árut most nem kérjük, vagy csak novemberben fizetünk. Az államtól egyedi vagy nem jogszabályban konkrétan rögzített támogatást váró szervezetek, önkormányzatok is számíthatnak arra, hogy nem, vagy csak késve juthatnak a pénzükhöz.

  Forrás: blikk.hu
  Hirdetés
  Categories: Hírek

  Hirdetés