Hirdetés


Néha a nagyszülőkkel való kapcsolat mélyebb lehet, mint a szülőkkel való. Talán azért, mert számukra az unokákkal való kapcsolat lehet a kárpótlás, ha a saját gyerekeikkel nem sikerült igazán jó köteléket kiépíteniük, vagy azért, mert a szülők túlságosan elfoglaltak, és nem mindig marad idejük arra, hogy kellőképpen kifejezzék a szeretetüket.
Akármi is legyen az oka, de a legtöbben elmondhatjuk, hogy a nagyszüleinkhez fűződő kapcsolatunk különleges, és semmi nem tudná helyettesíteni.
Sajnos a gyerek első találkozása a halállal is a nagyszülőkhöz kötődik. Szinte mindannyian átéltünk már ilyen pillanatokat, egyeseket borzalmasan megvisel, mások nem is egészen fogják fel, mi történt. Egy gyereknek nagyon nehéz megértenie, mit jelent elveszíteni azt a személyt, aki megtanította rá, mi az a szeretet és törődés.
A legtöbb esetben a szülők nem tudnak olyan szintű odafigyelést nyújtani a gyereknek, mint a nagyszülők. Egy nagyszülő egyaránt látja, mire van szüksége a gyereknek, tud olvasni az érzelmeiben, és képes megnyugtatni őt.
Azt hiszem nagyon szerencsésnek mondhatja magát az, aki mellett még felnőtt korában is ott vannak a nagyszülei.
Gyerekként talán nem érted meg a nagyszülő halálával járó fájdalmat, de annál inkább érzed a hiányát.
Ebben az esetben a szülő feladata rendkívül nehéz. Hogy magyarázza meg a gyereknek a nagyszülő halálát?
Azt hiszem, a legnagyobb hiba, amit ilyenkor el lehet követni az, ha vallásos megközelítésből kiindulva, azt mondják a gyereknek, hogy a nagyi a mennyországba ment. A gyereknek tudnia kell az igazságot, még akkor is, ha akkor még nem érti meg azt.
Ne táplálj illúziókat a gyerekbe, mert csalódott felnőtt válik majd belőle.
A nagyszülőkről tudnunk kell, hogy ők soha nem halnak meg igazán. Ott vannak a lelkünkben, az emlékeinkben, és mindazokban a dolgokban, amik rájuk emlékeztetnek minket. Ott vannak mindabban, amit megtanítottak nekünk, a tanácsokban, amiket tőlük kaptunk, az arckifejezésekben, amiket soha nem felejtesz el. Ott vannak benned, a gyökereidben, a véredben.
A nagyszülő több, mint egyszerű gondviselő. Ők az útmutatóid, a vezetőid, és ez akkor is így marad, ha már nincsenek köztünk.
Emlékezz rájuk, és örökké élni fognak, hiszen részei annak, aki te vagy.
Forrás: filantropikum.com

Hirdetés
Hirdetés
Categories: Megható

Hirdetés