Hirdetés

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Riportot készített az RTL Híradó arról, hogy kik és hányan fordulnak segítségért az önkormányzatokhoz a megemelkedett rezsiköltségük miatt.

Hirdetés
A híradó szerint egy 56 négyzetméteres házban élő nyugdíjas például azért fordult a budaörsi önkormányzathoz segítségért, mert a gázszámlája 26 ezerről 118 ezer forintra fog nőni, miközben a nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot.
Witthinghof Tamás polgármester elmondta, hogy „10-15 százalékkal többen érdeklődnek és jelentkeznek az önkormányzatnál segélyek kapcsán. Ők egyébként is nehéz helyzetben élők köréből kerülnek ki. Sokszor azt mondják, hogy Budaörs egy gazdag város, de itt is sok az egyedül élő, idős ember.”
Hozzátette, a téli rezsiszámlák még meg sem érkeztek. A magas infláció miatt hónapok óta egyre több ember kér valamilyen támogatást tőlük. Köztük olyanok, akik eddig még soha nem kértek – jegyezte meg.
A főváros XVIII. kerületében is hasonlóak a tapasztalatok. Szaniszló Sándor polgármester arról beszélt az RTL Híradónak, hogy az utóbbi időszakban körülbelül 40 százalékkal többen igényeltek támogatást az önkormányzattól, és ennél is többen érdeklődnek a lehetőségről. Megkétszerezték az eddigi szociális keretösszeget, 300 milliót különítettek el erre a célra. És arra is készülnek, ha ez nem lenne elég.

Hirdetés

„A legfontosabb, hogy a bajba került családok segítséget kapjanak. Minden más ezután következik. Ha úgy merül fel a kérdés, hogy esetleg kevésbé frekventált önkormányzati intézmény, akkor ideiglenesen becsukunk a fűtési szezonban, ha ez segít” – fogalmazott.
A VIII. kerületben többek között tartós élelmiszer-adományozási rendszer kialakításával készülnek, hogy az infláció miatt leginkább bajba jutott családokat segíteni tudjak. A XV. kerületben új lakásrezsi-támogatási rendszert készítenek elő.
A XIX. kerületi önkormányzatnál viszont azt közölték, hogy a költségvetésben még korábban tervezett segélyeken felül semmilyen plusz forrásuk nincsen a várható probléma kezelésére. Állami többletforrás biztosítása nélkül, az eddig nyújtott támogatásokon túl tehát érdemi többlet segítség nyújtására nem lesz módjuk – írták az RTL Híradónak.
Az RTL kereste az ügyben a kormányt is, de nem kaptak választ kérdéseikre.

HirdetésHirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés