Hirdetés


Elsőre semmi sem tűnik egyszerűbbnek mint egy befüvesített kert gondozása, ám ez tévedés: a nyári időszakban nem könnyű üde zölden tartanunk a gyepet..Az erős napsütés és a szárazság kifakítja, a fű kiszárad, a párizsit pedig kikopik. Az alábbi ismeretek/technikák/tippek abban segítenek, hogy ezt elkerüljük:
1.) A lényeg, hogy a fű folyamatosan jusson tápanyaghoz: A nyár közepén érdemes műtrágyázni, amely egy durván három hónapos időszakra biztosítja a tápanyag utánpótlást. Locsolás előtt szórjuk ki a műtrágyát, hogy megfelelően hasznosuljon.
2.) Az öntözés szintén nélkülözhetetlen, mivel a természetes csapadék nem mindig egyenletesen oszlik el. Mindig az esti órákban locsoljunk, ilyenkor párolog el a legkevesebb víz. Lényeg, hogy a fű gyökeréig eljusson a víz, azaz 20-30 centiméteres mélységig. Ehhez talajfajtától függő vízmennyiségre van szükség: laza talajon maximum 20 mm, agyagos talajon akár 40 mm vízmennyiség is szükséges. Minimum öt-hat naponként locsoljunk, a fűnyírás után.
3.) A gyomok ellen sajnos az egyetlen bizonyítottan hatékony megoldás a szaküzletekben kapható gyomirtó szer, amelyet a csomagoláson leírtak szerinti mennyiségben és módon használjunk fel, így a füvet nem, a mohát és a gyomokat viszont kiirtja.
4.) Sokat tehetünk a pázsitunkért a nyári időszakban úgy is, ha a fűnyíró gyűjtőtartálya helyett hagyjuk, hogy a levágott fű (maximum 2 cm hosszú legyen, mert másként többet árt, mint használ) szabadon szétszóródjon a gyepen. A nyesedék azért előnyös, mert visszatartja a nedvességet és visszapótolja tápanyagot a talajba.
5.) Amennyiben foltok keletkeznek a pázsitunkon, azokat vessük újra fűmaggal, és pár darab pálcával jelöljük meg a területet. Nagyjából három hét alatt a fű benövi ezt a területet, és a pázsitunk egyenletessé válik.
6.) Amennyiben maximum 30 cm szélességű barna foltokat, illetve hálózatos vonalakat látsz a pázsiton, azt nagy valószínűséggel fusarium gombák okozzák, melyek jellemzően a kora tavasszal jelennek meg. Ebben az esetben csökkentenünk kell a műtrágyázást és az árnyékolást: gondoskodni kell a vízelvezetésről, valamint használjunk gombaölő szert a kora tavaszi időszakban.
7.) Amennyiben a pázsitunkon a nyári időszakban jelennek meg barna foltok, az nagy valószínűséggel lárvákat jelent. Erről meggyőződhetünk, ha felássuk a barna területeket. A kártevőktől megszabadulhatunk, ha szintén a szaküzletben az eladó segítségével kiválasztjuk a megfelelő vegyszert és azt az utasításoknak megfelelően használjuk.
Hasznos volt? Akkor ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is kipróbálhassák!

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés