Hirdetés

Manapság már nehéz elképzelni egy háztartást legalább egy automata mosógép nélkül. Csak behelyezzük a kimosandó dolgokat, megnyomjuk a megfelelő gombot, és egy idő után megkapjuk tiszta és kicentrifugázott ruhákat. Annak érdekében, hogy ez a nagyszerű eszköz téged is hűségesen szolgálhasson sokáig, gondoskodni kell róla!

Hirdetés

Hogyan tisztítsuk ki a mosógépet?

A statisztikák adatai szerint a mosógépek meghibásodásának két fő oka van, ezek pedig a következők: az elektromos fűtőszál elvízkövesedése, illetve a szűrő eltömődése. A mosógép rendszeres tisztításával és vízkőtelenítésével lehetővé tesszük, hogy sokkal hosszabb ideig működjön az egyik legfontosabb háztartási eszközünk.

Hogyan távolíthatjuk el a vízkövet az elektromos fűtőszálról?

Az elektromos fűtőszál feladata, hogy a mosógép tartályában lévő vizet a beállított hőmérsékletre melegítse. Ha a vízben lévő szennyeződések mennyisége meghalad egy bizonyos szintet, a fűtőszál meghibásodásának kockázata igencsak megnő. Minden mosásnál vízkőréteg keletkezik rajta, melynek következményeként végül a mosógép nem fog tovább működni.

1. Vízkőtelenítés citromsavval

A vízkő fémsókból áll, ezért eltávolításhoz savas közegre van szükségünk. Ennek egyik legegyszerűbb eszköze a citromsav. Egy 5 literes dob-űrtartalmú mosógép vízkőtelenítéséhez megközelítőleg 100-120 gramm citromsav szükséges. A megfelelő mennyiségű citromsavat tegyük a mosógép mosószertartó rekeszébe, majd olyan üzemmódba kapcsoljunk, ami 60 °C-on, legalább 1 órán keresztül tart. Azon kívül, hogy az elektromos fűtőszálat megtisztítjuk, egyben a mosógép dobjáról is eltávolítjuk a szennyeződéseket.


2. Vízkőtelenítés ecettel

Ehhez a művelethez öntsünk 200-250 ml 10%-os ecetet a mosószertartó rekeszbe. Az ecet nagyon gyorsan megtisztítja a fűtőszálat, de túlzott agresszivitása miatt károsíthatja a gumi alkatrészeket. Hogy alkalmazod-e az ecetes módszert, vagy sem, ez csak rajtad áll.
Egyes szakemberek javasolják, hogy rendszeresen adjunk szódabikarbónát a mosópor mellé. A szódabikarbóna segít abban, hogy a víz kevésbé legyen kemény, továbbá kiküszöböli a kellemetlen szagot és lassítja a vízkőképződést.

A vízleeresztő szivattyú szűrőjének tisztítása

Ha ez a szűrő erősen szennyezett, eltömődött, akkor a víz nem tud átfolyni rajta, ami komoly problémákhoz vezethet. Ennek elkerülése érdekében ajánlatos a szűrőt rendszeresen tisztítani. Ezt igencsak egyszerű elvégezni! A szűrő rendszerint a mosógép alján található.
Nyissuk fel a szervizpanelt, ami elé előzetesen egy edényt helyeztünk, hogy felfoghassuk az esetlegesen kifolyó vizet. Ezután csavarjuk ki a szivattyúfedelet az óramutató járásával ellentétes irányban, és távolítsuk el az összes ott felhalmozódott szennyeződést. Már csak szárazra kell törölni a lyukat, majd csavarjuk vissza a szivattyúfedelet, és helyezzük vissza a szervizpanelt.

A mosószertartó rekesz megtisztítása

Idővel a rekesz felületén koszréteg, penészesedés vagy akár gombásodás is kialakulhat. A mosás során mindezek érintkezésbe kerülnek a dobdal és így a ruhaneművel is. A mosószertartó rekeszt nem nehéz megtisztítani, hiszen kivehető a helyéről.
Amire szükségünk lesz, az egy használt fogkefe, szappan és WC-tisztítószer. A szennyeződést és a penészt a fogkefével és a szappannal távolíthatjuk el. A vízkő eltávolításához viszont szükség lesz a WC-tisztítószer használatához is. Öntsünk 20-30 ml-t a rekeszbe, és hagyjuk benne 1-2 órán át. Ez az eljárás végtelenül egyszerű, ezért érdemes megismételheti minden ötödik mosás után.

Az ajtó gumiszalagjának megtisztítása

Keverjük össze a fehérítőt meleg vízzel 1:1 arányban, nedvesítsünk meg egy szövetdarabot, majd töröljük le az összes belső gumifelületet. Ha a szennyeződés nagyon makacs, hagyjuk fél órán át rajta az oldatot. Ezután ismét dörzsöljük át fogkefével.
Az interneten számos videót találhatunk, amelyekben tippeket kaphatunk a mosógép karbantartásához, tisztításához, vízkőtelenítéséhez. Íme, néhány ezek közül:


Egyszerű módja a mosógép mosószer fiók megtisztításának:

Az alábbi videóban a szakember azt tanácsolja, hogy hogyan vessünk véget a mosógép büdösödésének

Hogyan és milyen szerekkel lehet könnyen tisztán tartani a mosógépet?


Hogyan növeljük a mosógép élet hosszát

Ezen egyszerű eljárásokkal sokat tehetünk azért, hogy a mosás minősége megfelelő legyen, illetve, hogy mosógépünk élettartama hosszabb maradjon.

Forrás: ketkes.com
Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés