Hirdetés


Egy friss felmérésből kiderült, havi 40 ezret tesznek félre átlagban a megtakarítani tudó magyarok. Borúlátóbbak, de egyben sokkal előrelátóbbak lettek a magyarok a pénzügyeikben. Idén átlagosan 40 616 forintot tettek félre havonta a megtakarítani tudók, 14 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Hirdetés

A többség úgy érzi, romlott a helyzet
A magyar háztartások 52 százaléka úgy érzi, romlott az anyagi helyzete az utóbbi 2-3 évben, míg egy évvel korábban ez az arány még 44 százalék volt. Egyre tudatosabbak azonban a pénzügyeikben a magyarok: míg 2019-ben 70 százalék tartotta fontosnak, hogy félretegyen, 2023-ban ez az arány már 82 százalék volt – derül ki az IMAS International az Erste Csoport számára készült, a 15 évesnél idősebb, bankkapcsolattal rendelkező lakosság körében végzett reprezentatív kutatásából.

Figyelnek a megtakarításokra
A felmérés szerint egyre többen vannak azok, akiknek van megtakarítása, a válaszadók több mint 85 százaléka nyilatkozott így. Az utóbbi évek krízisei, a koronavírus-járvány, majd az orosz-ukrán háború által okozott bizonytalan helyzet hatására csökkent azok aránya, akik azt mondták, hogy semmilyen megtakarításuk nincs.

Hirdetés

9 százalék nagyon elégedett
Azok közül, akik megtakarítanak, 55 százalék minden hónapban ugyanannyit tesz félre, míg 45 százalék azt rakja el, ami a hónap vagy az év végén marad. A magyar bankolók 9 százaléka nagyon elégedett, míg további 20 százalék inkább elégedett azzal az összeggel, amit meg tud takarítani, ezzel szemben 31 százalék egyáltalán nem, további 15 százalék pedig inkább nem elégedett azzal, amit félre tud tenni.

Váratlan helyzetekre
A legtöbben váratlan helyzetekre (55 százalék), illetve pénzügyi tartaléknak (53 százalék) tesznek félre, de sokan gyűjtenek egy nagyobb jövőbeli kiadásra, lakás vagy autó vásárlására. A negyedik helyen az időskori öngondoskodás áll (33 százalék), míg nyaralásra 15 százalék, drágább elektronikai eszközre 14 százalék, oktatásra, képzésre pedig 12 százalék gyűjt.

Ez motiválja a nőket
A spórolásnál a nőket az átlagnál jobban motiválja a jövőbeli kockázatok mérséklése (nem tervezett kiadásokra és általános céllal 57, illetve 55 százalék spórol), a férfiakat ezzel szemben a nagyobb értékű javak megszerzése hajtja inkább (43 százalék tesz félre ilyen céllal).

Hirdetés

A biztosításban hisznek
A magyar megtakarítók még mindig a hagyományos eszközökre esküsznek, így elsősorban valamilyen biztosításban (25 százalék), illetve megtakarítási számlákon tesznek félre (24 százalék). Sokan tartják a spórolt pénzüket folyószámlán (35 százalék) és készpénzben is (30 százalék). Ez utóbbi szerepe egyre nő Magyarországon: négy éve, 2019-ben még csak 22 százalék tartotta ilyen formában a félretett összeget vagy egy részét.

Nyugdíjpénztár és értékpapírok
Egyre inkább növekszik a nyugdíjpénztári megtakarítások és az értékpapír-befektetések szerepe is. A válaszadók 15 százalékának van nyugdíjpénztári megtakarítása, míg négy éve 7 százaléknak volt csupán. Az értékpapír-befektetések aránya a 2019-ben regisztrált 8 százalékról 13 százalékra nőtt. Közben pedig az ingatlanbefektetések aránya 15 százalékról 11 százalékra csökkent, szemlézte a felmérés eredményeit a Blikk.

Komoly megtakarítások
Minden korábbinál magasabbra nőttek a magyar lakosság megtakarításai. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái alapján egy háztartásra most átlagosan közel 13 millió forint jut. A megtakarítások eloszlása ugyanakkor nagyon egyenlőtlen, ráadásul az értékük az infláció miatt inkább 2019 harmadik negyedévéhez közelít.

Hirdetés

Bankbetét és az állampapír
Az elemzések szerint 2023 második negyedévére 54 ezer milliárd forint fölé emelkedett a lakossági kézben tartott, szigorúan értelmezett pénzügyi megtakarítások állománya. A legnépszerűbb befektetés a bankbetét, az állampapír, a különféle befektetési alapok és a készpénz volt, ezek együttesen kitették a megtakarítások 78 százalékát.

A nagy átlag
A statisztikákból kiderül: átlagosan készpénzben 1,6 millió forintot, bankbetétben 3,40 millió forintot, államkötvényekben pedig 2,89 millió forintot tart egy magyar család.

Kiemelt kép: illusztrációForrás
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés