Hirdetés


Egy nő megdöbben, amikor a születendő gyermekének vásárolt bölcsőben egy faragott nyilat talál, és benne egy térképet, amely egy új élethez vezet. Gina Halloran élete egyik legrosszabb, legsötétebb napját élte. Az édesanyja három hónappal korábban hunyt el, és amikor elmondta a barátjának, hogy terhes, a férfi azt mondta neki, hogy nem áll készen arra, hogy apa legyen. Egyedülálló anya lesz, mint az anyja.

Hirdetés

A férfi azt javasolta Ginának, hogy szakítsa meg a terhességét, de ő visszautasította. Most egy használtbútor-bolt előtt állt, kezét gömbölyödő hasára szorítva, egy bölcsőt bámult. “Egyedül vagyok” – suttogta, és egy könnycsepp csordult végig az arcán.
Éppen ekkor érezte a hasában az apró rezdülést és elmosolyodott. Nem volt egyedül, ott volt a kisbabája, akire gondolhatott! Határozottan felemelte a fejét, és bement a boltba.
“Üdvözlöm, Mr. Torrance” – mondta mosolyogva -, “érkeztek újabb bölcsők azóta, hogy legutóbb jártam itt?”

Hirdetés

Az üzlet tulajdonosa visszamosolygott. “Igen! Jöjjön hátra, tegnap érkezett egy gyönyörű darab. Félretettem önnek. Tudom, hogy nem szereti a moderneket!”
Gina követte a férfit, és az üzlet hátsó részében ott állt egy fából készült, finoman faragott bölcső, mintha egy mesebeli bölcső lenne. “Ó, ez gyönyörű!” – kiáltott fel, aztán leesett az arca: “De megengedhetem-e magamnak?”
Mr. Torrance arcán furcsa kifejezés futott végig. Gina egy pillanatig azon tűnődött, vajon tényleg olyan kedves-e, mint amilyennek látszott, vagy valami kellemetlen követeléssel áll elő.
De Mr. Torrance mosolya visszatért. “Kedvesem, ötven dollárért megkaphatja!”
Gina zihált. “Biztos benne? De… A kirakatban lévő csak sima fenyőfa, és az 200 dollár…”
Torrance úr bólintott. “Ó, azért engedem át neked annyiért, amennyit én fizettem érte, drágám, mert tudom, hogy nem könnyű egyedül lenni és babát várni. Csak tisztítsd meg rendesen, jó?”

Hirdetés

Gina tehát boldogan ment haza, és amikor Mr.Torrance alkalmazottai még aznap délután leszállították neki a bölcsőt, teljesen el volt ragadtatva. Aznap este, vacsora után elkezdte tisztítani a bölcsőt, lesöpörte a port, és szeretettel megolajozta a sötét fát.
Miközben a fát olajozta, valami furcsát érzett az ujjai alatt a fejtámlán. Lehajolt, és meglátta, hogy a fejtámlára, ahol a matrac eltakarta, gondosan egy kis, lefelé mutató nyilat véstek,
Gina a kezét a bölcső alá futtatta, és érezte, hogy valami, valami gyűrődik az ujjai alatt. Gina óvatosan felfordította a bölcsőt. Alatta egy nagyon régi boríték volt leragasztva.

Hirdetés

Gina kinyitotta a borítékot, és két kulcsot talált benne. A boríték belsejében egy várostérképet talált, és egy bizonyos ház fölé gondosan egy piros kört rajzoltak.
Ahogy átnézte a térképet, észrevett néhány szót: “Használd egészségben és boldogságban.” Egy kincses térkép? Gina érezte, hogy izgalom járja át.
Jól jönne neki egy kincs! Volt munkája, de a főnöke már közölte vele, hogy amint megszületik a gyereke, azonnal új állás után kell néznie. Újra megnézte a térképet. “Megyek!” – mondta magában – “Most azonnal!”
Gina felkapta a mobiltelefonját, és hívott egy Ubert, majd beírta a térképen az utca nevét és számát. Fél órával később már egy impozánsnak tűnő viktoriánus kúria ajtaja előtt állt.
Gina elővette az egyik kulcsot, amelyet a borítékban talált, és a bejárati ajtóhoz lépett. A kulcs könnyedén becsúszott, és kattanva elfordult. Az ajtó kinyílt, és belépett.
Megpróbálta a villanykapcsolót az előszobában, és egy gyönyörű, régimódi csillárból fény áradt lefelé. A ház gyönyörű volt! Gina elkápráztatva sétált szobáról szobára. A házra ráfért egy kis szeretet, de hihetetlenül szép volt!
Gina felsétált a díszes lépcsőn, és elkezdte felfedezni a legfelső emeletet. Ott, egy szobában, ami egyértelműen gyerekszoba volt, döbbenten látott egy bölcsőt, amely pontosan olyan volt, mint az övé, fölötte pedig egy családi portrét.

Hirdetés

Gina felnézett egy férfi és egy nő mosolygó arcára, akik két kisfiút tartottak a kezükben, akik olyanok voltak, mint két borsószem a héjában. “Ikrek!” – kiáltott fel – “Ikreket szültek!” Letérdelve vizsgálni kezdte a második bölcsőt.
Elfújta a port, és a fejtámlán egy másik nyilat látott, ezúttal felfelé mutatott. “Felfelé?” – tűnődött hangosan – “A padlásra? A mennyezeten?” Ahogy felemelte a fejét, azon kapta magát, hogy ismét a portrét bámulja.
Villámgyorsan talpra állt, és leszedte a régi portrét. Mögötte egy állt, díszes kulcslyukkal. Remegve vette elő a második kulcsot, és kinyitotta a nehéz ajtót.
Odabent egy vastag boríték volt, és egy barna papírcsomag. Gina remegő ujjakkal kinyitotta a borítékot. A ház tulajdoni lapjait tartalmazta, méghozzá az ő nevére! Elolvasta a mellékelt cetlit:
“Kedves Gina” – állt rajta -, “kérlek, állítsd helyre a házat, és tedd újra boldog otthonná. Kérlek, tartsd meg a bölcsőket és a régi fényképeket, ezek értékes családi ereklyék, és jogosan a tiéd.”
“Joggal az enyém?” – hangosan tűnődött, miközben a nehéz csomagért nyúlt. Amikor kinyitotta, meglepődve látta, hogy takaros kötegekben százdolláros bankjegyek vannak benne, több pénz, mint amennyit életében valaha is látott.
Gazdag volt, volt otthona. Gina gyengéden átölelte a babapocakját. “Valaki szeret minket, kicsim, nem vagyunk egyedül!” Gina éppen mindent visszapakolt a széfbe, amikor meglátta a fényképet.

Hirdetés

Régimódi polaroid volt, és egy fiút és egy lányt ábrázolt, akik szélesen mosolyogva, egymást átkarolva álltak egy óriáskerék előtt. A lány karjában egy plüssállatot tartott, amelyet Gina felismert.
Az édesanyja plüssmackója volt, és a mosolygó, vidám kislány az édesanyja! Lehet, hogy a fiú az apja? De hogy lehetséges ez az egész? A régi bölcsőt csakis neki és csakis neki szánták – ami azt jelentette, hogy Mr. Torrance is benne volt.
Másnap, miután Gina berakta a pénzt a bankszámlájára, elment, hogy beszéljen Mr. Torrance-szel. Először nem akart neki semmit sem mondani, de végül bevallotta. “Egy férfi jött az üzletembe, egy magánnyomozó, és azt mondta, hogy adjam el magának a bölcsőt”
Torrance úr elpirult, és bevallotta: “1000 dollárt fizetett nekem…”.
Gina rávette Mr. Torrance-t, hogy adja oda neki a detektív névjegykártyáját, másnap pedig bement az irodájába, és követelte, hogy beszélhessen azzal, aki felbérelte.
Három nappal később Gina a fényképen látható fiú idősebb változatával ült szemben. “Sajnálom, Gina” – mondta szomorúan. “Nagyon szerettem az édesanyádat, de a szüleim azt akarták, hogy egy gazdag lányt vegyek feleségül.”
“Csak tizennyolc voltam, és amikor rájöttek, hogy szerelmesek vagyunk, elküldtek Franciaországba tanulni. Nem tudtam nekik megtagadni. Tudod, az ikertestvérem meghalt, és csak én voltam nekik…”
“Anyám 16 éves volt” – mondta Gina – “Terhes és magányos!”

Hirdetés

Gina apja lehajtotta a fejét. “Nem tudtam a babáról, rólad, amíg hat hónappal ezelőtt nem kaptam egy levelet az anyádtól. Európában éltem, és miután a szüleim meghaltak, nem tértem vissza az Államokba. Most jöttem vissza, miattad.”
Gina megkérdezte: “De mi ez a titokzatosság, miért nem hívtál fel?”
Gina apja szomorúan mondta: “Azt hittem, nem akarsz látni, amiért elhagytalak téged és édesanyádat. Azt hittem, hogy gyűlölni fogsz…”
“Szükségem van rád” – mondta Gina -, “nincs senkim. Azt hiszem, szükségünk van egymásra.”
A következő hónapok során Gina és az apja megismerkedtek egymással, és jó barátok lettek.
A következő ultrahangvizsgálaton Gina csodálatos hírt kapott: ikreket várt! Végül mindkét bölcsőt használta, apja pedig a két kisfiú révén visszanyerte elveszett családját.

Hirdetés
Categories: Megható

Hirdetés