Hirdetés


Peter Caldwell egy tipikus, keményen dolgozó amerikai volt, aki beteg édesanyját próbálta támogatni. Pincérként dolgozott Nyugat-Virginia egyik legnépszerűbb kávézójában, és bár a fizetése nem volt valami nagyszerű, szerette a munkáját.

Hirdetés

Egy nap Peter éppen a szokásos műszakját végezte a kávézóban, amikor a kávézó üvegajtón keresztül észrevette, hogy az utca túloldalán egy kutya van. Az emberek elsétáltak mellette, és nemigen figyeltek oda szegény állatra, aki szomorú szemekkel bámult mindenkire.
Peter ránézett, és rájött, hogy a kutya éhes, ezért hozott néhány maradékot a kávézóból, hogy megetesse. Amikor a kutyának kínálta az ételt, az lecsapott rá, és Péter rájött, hogy szegény állat napok óta nem evett.

Hirdetés

„Semmi baj, nyugodj meg. Van elég ennivaló neked” – mondta Peter a kutyának, és megsimogatta selymes bundáját, miközben az evett. Amikor a kutya befejezte az evést, Peter óvatosan megtisztította a száját egy zsebkendővel, mire a kutya hálája jeléül nyalogatni kezdte a tenyerét. „Jól van, barátom – mondta, és rámosolygott a kutyára. Hirtelen Peter tekintete a nyakában lévő nyakörvre terelődött.
„Hűha! Elszöktél?” Peter úgy kérdezte a kutyától, mintha az tudna válaszolni. Aztán megvizsgálta a nyakörvet, és megtalálta rajta a gazdája elérhetőségét.
Peter felhívta a gazdit, akiről kiderült, hogy egy 16 éves lány. A lány hálás volt Peternek, amiért megtalálta a kutyát.
„Ó, nagyon köszönöm, hogy megtaláltad Chuckot és megetetted!” – mondta a lány Peternek. „Pár napja elszökött a házamból. Egyébként Layla vagyok.”

Hirdetés

„Én Peter vagyok. Örülök, hogy megismerhetlek, Layla! Nagyon aranyos a kutyád! Rengeteget evett, úgyhogy vigyázz, hogy most ne etesd megint.”
„Majd én gondoskodom róla. Köszönöm!” – mondta és elsétált.
Amikor Peter visszatért a kávézóba, a főnöke ott állt összefont karokkal. „Kifelé!” – kiáltotta, zavarba ejtve Petert. „KIFELÉ, PETER! KI VAGY RÚGVA!”
„Micsoda?” Peter értetlenül állt. „De, Mr. Morrison, miért hirtelen… úgy értem, valami rosszat csináltam?”
„Nos, Peter, én csak néztem, hogy mi történt! Megetettél egy mocskos kutyát! Az olyan alkalmazottak, mint te, nem dolgozhatnak itt. Jelentettelek a tulajdonosunknak, és ő azt mondta, hogy adjam át neked, hogy ki vagy rúgva! Holnap gyere és vedd fel a végkielégítésedet….”
„De Mr. Morrison – mondta Peter védekezően. „A kutya éhes volt, és nem nézhettem, ahogy éhezik. Különben is, ki akartam menni a mosdóba, hogy megtisztálkodjak, mielőtt a konyhába megyek. Kérem, ismeri az anyámat….”

Hirdetés

„Ezt nem fogom megismételni, Peter! KIFELÉ!” Morrison úr egyértelműen kijelentette. „TÁVOZZ! GYORSAN!”
Péternek nem volt más választása, mint követni felettese utasításait. Könnyes szemmel hagyta el a kávézót, és azon töprengett, mihez kezd most, hogy munkanélkülivé vált, gazdálkodni a kiadásaiból. A fizetése alig volt elég a havi számláik fedezésére, és most már csak a végkielégítése maradt.
Amikor Peter másnap bement a kávézóba, hogy felvegye a fizetését, észrevette, hogy a tulajdonos, Jones úr is ott van. Kiderült, hogy korábban tért vissza üzleti útjáról.
Peter elhatározta, hogy bocsánatot kér Mr. Jonestól, és arra kéri, hogy vegye fel újra. Így hát egyenesen Mr. Jones irodájába ment, és bekopogott hozzá, bízva abban, hogy terve beválik.

Hirdetés

„Igen? Jöjjön be!”
„Jó reggelt, Mr. Jones. A nevem Peter Caldwell. Nem bánná, ha…” Peter hirtelen megállt, amikor meglátta Laylát.
„MAGA?!” Jones úr hátralökte a székét, és felpattant, amint felismerte Petert. „Ha jól emlékszem, maga ugyanaz a pincér, aki műszak közben bejött a kávézóba, miután megetetett egy mocskos kutyát! Felfogja egyáltalán, hogy milyen baklövést követett el? Maga miatt veszíthettünk volna vendégeket! Mit gondol, ki akarna egy mocskos kávézóban enni? Továbbá – tartott szünetet. „Most épp elfoglalt vagyok, úgyhogy menjen el!”
„Elnézést kérek, Mr. Jones, de épp le akartam mosakodni, és…”
„Nem voltam elég világos?” Jones úr közbeszólt. EGY SZÓT SE TÖBBET! Ki van rúgva! Fogja a pénzt, és tűnjön el!” – kiabált rá Peterre.
De Layla hirtelen felkiáltott. „Ne, apa! Nagyon tévedsz!”
Mr Jones meglepődött, és Peter is megdöbbent, amikor rájött, hogy Layla Mr Jones lánya.

Hirdetés

„Te most rám emelted a hangodat, Layla?” Kérdezte Mr Jones dühösen.
„Nem, apa… Úgy értem… Figyelj, néhány napja elvesztettem Chuckot… Akkor még nem voltál itthon. Nagyon aggódtam. De szerencsére tegnap megtaláltam. Mindezt Peter miatt! Apa, ő még meg is etette Chuckot! Kérlek, ő olyan kedves fickó!”
„Tényleg?” Jones úr hangja hirtelen megváltozott.
„Igen, apa….”
Miután meghallotta, mit tett Peter Chuckért, Jones úr bűntudatot érzett, amiért kiabált vele. Megköszörülte a torkát. „Elnézést, Peter … ez a neve, ugye? Én – túlságosan durva voltam. Esélyt kellett volna adnom, hogy kimagyarázza magát.”
„Semmi baj, uram” – felelte Peter mosolyogva. „Bár csak egy kérésem lenne. Szeretném megtartani a munkámat, mert pénzre van szükségem, hogy ápolhassam a beteg édesanyámat. Megtenné, hogy visszavesz engem?”
„Ó, természetesen, természetesen, nagyon sajnálom. Nem kellett volna ….. Igazából, tudja mit? Előléptetem! Megérdemli az előléptetést a kedvességéért és a nagylelkűségéért. Egyébként is, asszisztenst kerestem a kávézóba, és úgy gondolom, hogy ön megfelelne erre a posztra! Tekintse ezt a bocsánatkérésemnek.”
Peter megdöbbent. „De uram, én…”
„Ha az élet kínál egy lehetőséget, használja ki a legtöbbet, fiatalember!” Mr. Jones határozottan közölte vele. „Megérdemelte! Továbbá készüljön fel arra, hogy azonnal további feladatokat vállaljon!”

Hirdetés

Peter rendkívül hálás volt Jones úrnak az előléptetésért. Több felelősséggel járt, de fizetésemeléssel is, ami lehetővé tette számára, hogy egy modern kerekesszéket vásároljon az édesanyjának. Peter édesanyja ágyhoz volt kötve, miután járóképtelenné vált. A kerekesszékkel azonban többet tudott mozogni.
Mit tanulhatunk ebből a történetből?

  • A kedvességed visszatalál hozzád. Peter megetette Chuckot, amikor senki más nem törődött vele. Végül Mr. Jones nemcsak hogy újra alkalmazta Petert a kedvességéért, hanem előléptetést is ajánlott neki jobb juttatásokkal.
  • Gondoskodj az állatokról úgy, ahogyan az embertársaidról is gondoskodnál. Péter megsajnálta Chuckot, amikor éhesen találta, ezért megetette és gondoskodott róla. Nagyon figyelmes volt tőle, hogy ezt tette.
  • Ez egy kitalált történet, bármilyen hasonlóság a tényleges nevekkel vagy helyszínekkel pusztán véletlen egybeesés.
    Hirdetés
    Categories: Megható

    Hirdetés