Hirdetés


A tánc sokszínűsége és összetettsége napjainkban még mindig egyike a legmegkapóbb művészi formáknak. Már maga az a kérdés is vitatott, hogy mi minősül táncnak? A válasz függ társadalmi, kulturális, esztétikai, művészi és erkölcsi szempontoktól. A tánc kiterjedhet a funkcionális mozgásoktól, mint a néptánc, egészen a balett virtuóz technikájáig.

Hirdetés

Az emberek tánc közben nemcsak szórakoznak, hanem kifejeznek érzelmeket, gondolatokat és történeteket is. “A tánc egy univerzális nyelv, a lélek nyelve.” – mondják sokan. Tény, hogy a táncmozdulatok közvetlenül is értelmezhetők, mint például a balettben, vagy jelentéssel bíró jelek és szimbólumok segítségével, ahogyan azt sok ázsiai táncban láthatjuk.
Érdekes módon a 21. században Magyarországon – különösen a fővárosban – a társastáncok újra népszerűek lettek szórakozásként.

Hirdetés

Táncok, mint a salsa, a west coast swing, a brazil zouk, a kizomba, az argentin tangó, a bachata, a boogie-woogie, a lindy-hop és a rock and roll, koreográfia nélküli, improvizált, folytonos párcserével történő táncolással váltak ismertté a bulikban. Egy különleges videó azonban nemrégiben nagy népszerűséget szerzett: egy páros látható, akiknek koreográfiája nem csak hogy van, de egészen bámulatos is. Ahogyan a két táncos egymásnak háttal ül és csak mozdulatok segítségével kezdenek el mesélni, a terem levegője megfagy.
Ez a két táncos és az ő koreográfiájuk tökéletesen illusztrálja azt, milyen hatalmas kifejező erővel bír a tánc. Azt, hogy milyen mély érzelmeket, gondolatokat és történeteket képes közvetíteni, és hogy mennyire univerzális a tánc nyelve.
Nem csoda, hogy ezt a videót már több mint 50 millióan látták, egyszerűen lenyűgöző:

Hirdetés

Hirdetés
Categories: Ütős

Hirdetés