Hirdetés


Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában kifejtette, hogy a híresztelésekkel szemben nem alkotmányellenesek a védettségi igazolványhoz rendelt jogok.
Az európai élvonalba tartozó magyar oltási kampánynak köszönhetően egyre többen kapják meg védettségi igazolványukat, a kormányzat pedig az újranyitás során bizonyos szolgáltatások igénybevételét a védettségi igazolványhoz kötné.
Péterfalvi Attila elmondta, hogy a NAIH álláspontja szerint a kormány döntése nem alkotmányellenes, ugyanis az adatkezeléshez számos dolog szükséges. Az egyik ilyen a jogi háttér, ezt a kritériumot pedig a jogalkotó teljesítette a jogszabályok meghozásával.

Hirdetés

A NAIH elnöke ahhoz hasonlította a védettségi igazolvány esetét, mint amikor az ember bemegy a dohányboltba és elkérnek tőle egy olyan igazolványt, amin szerepel a születési dátuma. Az adatkezelés során az igazolványt csupán megtekintik, nem pedig rögzítik, éppen ezért nem tartható az alkotmányellenesség vádja.
Európában is napirenden van a védettségi igazolványok bevezetése. A NAIH az európai fórumokon felvetette annak aggályosságát, hogy az uniós igazolványok kizárnának bizonyos vakcinatípusokat, ugyanis a vakcinák ily módon történő megkülönböztetése diszkriminációhoz vezet, ugyanakkor ez ellentétes az uniós szabályozással. A nemzeti védettségi igazolványok esetében ez a probléma nem áll fenn.

Forrás: Kossuth Rádió
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés