Hirdetés


A nyári hónapokban ismét történelmi magasságokba kúszott a hazai üzemanyag-fogyasztás. A tavalyi hátrányt ledolgozták az autósok, a felhasználás már meg is haladja a koronavírus-járvány előtti 2019-es szintet – derült ki a Hold Alapkezelő blogján megjelent posztból. Közben az árak is felfelé haladnak.

Hirdetés

A jelenlegi olajpiaci folyamatok alapján további és akár igen markáns olajár-emelkedés is jöhet. Az elektromos autózás térhódítása ellenére a globális olajkereslet ugyanis még egy ideig nőni fog a feltörekvő országoknak köszönhetően.
Ezzel párhuzamosan a kínálati oldalon az elmúlt 6 év nagyon alacsony beruházási szintje és a klímavédelmi törekvések kereszttüzébe kerülő olajcégek csökkenő beruházási mozgástere komoly hiányt okozhat a 2020-as évek közepére, második felére. Ez pedig újra elhozhatja a 100 dollár feletti olajár korszakát.

Hirdetés
A jelenlegi szintről közel bő 20 százalékos százalékos olajár-emelkedésnél lépné át a hazai kutakon az üzemanyag literének ára az 500 forintot, és közel 70 százalékos nyersolaj-drágulás esetén kezdődne hatossal a benzinár. Amennyiben ismét 100 dollár lesz egy hordó olaj, a magyar kutakon az 530 forintos vagy azt meghaladó benzinárat jelentene – abban az esetben, ha minden más tényező – a dollár árfolyama, az adók és a kereskedelmi árrések – közben nem változnak.
A frekventáltabb helyeken lévő, drágább kutakon, autópályákon már ennél jóval kisebb emelkedés elég lenne a szintlépéshez, sőt, már most is vannak olyan autópályás utak – például az M7-esen -, ahol 500 forint felett vannak a literenkénti árak – írta a napi.hu.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés