Hirdetés


Alain Delon életműdíját sokan bojkottálták, a Women and Hollywood nevű amerikai feminista szervezet petícióban azt kérte a szervezőktől, hogy ne tüntessék ki “a rasszista, homofób és nőgyűlölő” Alain Delont. A megfogalmazók úgy vélik, hogy “nincs helye egy ilyen jelentős eseményen rasszistáknak, szexistáknak és homofóboknak”. Az aláírók felidézték, egy 2013-as tévéinterjúban Alain Delon úgy vélte, hogy a homoszexuális pároknak nem szabadna engedélyezni gyerekek örökbefogadását, a “nőket pedig macsó módon kell kezelni, beleértve a pofonokat is”. A petíció arra is emlékeztetett, hogy a filmsztár fia, Anthony Delon május 4-én az Instagramon azt állította az apjáról, hogy gyerekkorában erőszakos volt vele, és kutyákkal zárta össze egy ketrecben, hogy keményebbé váljon.
“Nem vagyok a homoszexuálisok házassága ellen, nem is érdekel. Az emberek azt csinálnak, amit akarnak. De nem támogatom az azonos nemű embereknek az örökbefogadást. Elismertem, hogy ütöttem meg nőt? Igen. Azt is hozzátettem valószínűleg, hogy több pofont kaptam, mint adtam. De soha az életben nem zaklattam nőt” – mondta a filmsztár a Le Journal du dimanche című francia hetilapban vasárnap megjelent interjúban.

Hirdetés

“Nem a Nobel-díjjal jutalmazzuk Delont, hanem tiszteletbeli Arany Pálmával életművéért. A fesztivál elítél bizonyos megszólalásokat, de nem a véleménynyilvánítás szabadságát. Szét kell választani a dolgokat” – mondta Thierry Frémaux Cannes-ban a 72. fesztivál ünnepélyes megnyitása előtt egy nappal tartott sajtótájékoztatóján, ahol elítélte a “politikai rendőrséget”.
Hét olyan film szerepelt az 1960-as évektől a világ egyik legrangosabb fesztiváljának hivatalos versenyprogramjában, amelyben Alain Delon főszerepet játszott, de egyikért sem kapta meg a legjobb alakítás díját a zsűritől. A fesztivál vezetősége ezért Jean-Paul Belmondo és Catherine Deneuve után a 83 éves sztárnak is odaítélte az életműért járó különdíjat.
A 83 éves Alain Delon az elmúlt időszakban számos egészségügyi problémával küzdött, minden idők egyik legszebb férfi színésze elviselhetetlen csípőfájdalommal küzd.
“Ez a kitüntetés az életemnek szól. Bocsánatot kérek, de ez a karrierem és az életem vége. Ha valamire büszke vagyok ebben az életben, az a karrierem. A legnehezebb ebben a mesterségben, hogy kitarts, én 62 évig kitartottam. Tudom azt, hogy a legnehezebb elmenni, és én elmegyek. Olyan mesterségem volt, ahol a legnagyobbakkal dolgozhattam, és úgy néz ki sztár vagyok. Ezt a közönségnek köszönhetem. Nem a filmek és a rendezők tesznek sztárrá, hanem a közönség. Köszönöm, viszont látásra.” – mondta a színész könnyes szemekkel.
Alain Delon lányától, Anouchka-tól vette át az Arany Pálma-életműdíjat.
“Mielőtt elmennék Mireille-re és Romy-ra gondolok.” – emlékezett meg a színész arra a két nőre, aki mély nyomot hagyott benne. Mireille Darc 2017-ben, míg Romy Schneider 1982-ben hunyt el.
Alain Delonnak négy gyereke van, három fiú és egy lány, más más nőtől. Egyszer volt nős, Nathalie Delonnal öt évig éltek házasságban, innen született második fia, Anthony Delon.

Forrás: twice.hu

Hirdetés
Categories: Megható

Hirdetés