Hirdetés


Az online csalások ellen indított kampányt a rendőrség. Rengetegen esnek áldozatul a kiberbűnözőknek. A Pest vármegyei zsaruk most a megelőzésre fektetik a hangsúlyt.

Hirdetés

Új kampányt indítottak a rendőrök
A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság néhány órával ezelőtt osztott meg egy videót a közösségi oldalán. Arról számoltak be, hogy az ismert előadóművész, Ganxta Zolee csatlakozott az online csalások megelőzését célzó kampányukhoz.

Elsőre vállalta a felkérést
A Ganxsta Zolee és a Kartel nevű gengszter hiphop együttes frontembere rögtön vállalta a felkérést, és beszállt a kampányba. A forgatókönyv az utolsó pillanatban változott, rap helyett más stílusban mondta el az intelmeket. A forgatás remek hangulatban telt.

Hirdetés

Ganxsta Zolee részleteket árult el magáról
A digitális degeneráció volt a kisfilm témája, azaz az online térben elkövetett csalás, mondta el maga az énekes. „Amikor van készpénzem én azt használom, mert digitálisan olyan hülye vagyok, mint a seggem” – mondta a Döglégy becenéven ismert előadóművész.

Új kifejezéseket tanult
Saját elmondása szerint olyan kifejezéseket tanult meg, amelyek létezéséről sem tudott. Most ismerte meg az “AnyDesk csalás” kifejezést. Ez egy olyan program, amivel távolról hozzá lehet férni egy számítógéphez. A magukat supportnak kiadó csalók adathalászatra használják.

Óvatosságra int mindenkit
Elmondta, hallott olyan esetről, amikor valakit 15 millió forinttal károsítottak meg ezzel a módszerrel. “Gyermekeim, vigyázzatok. Ne adjátok meg az adatokat könnyelműen, mert így jártok” – mondta a videó végén.

Hirdetés

Hasznos tippeket adnak a rendőrök
A videó végén a rendőrök felhívják a figyelmet arra, hogy nem szabad a banki adatokat online megosztani senkivel. Mindenképp érdemes kétfaktoros azonosítást használni. Hasznos a különféle eszközöket vírusirtókkal és tűzfalakkal védeni.

Erre kell még ügyelni
Jó odafigyelni a szokatlan aktivitásokra, figyelmeztetnek a zsaruk. A személyes adatok oltalmazására is felhívják a figyelmet a rendőrök a kisfilm végén. “Legyen egészséges bizalmatlanságod a kibertérben!” – írják.

Hirdetés

A végén azért rappelt egy kicsit Ganxsta Zolee
Az utolsó másodpercekben megcsillogtatta zenei tehetségét is a rapper. Ez persze csak egy kis ízelítő, hiszen ezúttal a kiberbűnözők elleni védekezésen volt a hangsúly. A produkció mindenképp formabontónak nevezhető, igaz, néhány szót ki kellett sípolni a záró jelenetben.

Pozitív a videó fogadtatása
A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság oldalának követői pozitívan fogadták a videót. Több ezren látták már a képsorokat, ám egyelőre meglepően kevés hozzászólás érkezett. Aki viszont véleményt írt, az dicsérte a kisfilmet.

Kiemelt kép: Egy képkocka a rendőrségi kisfilmből- Forrás: Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés