Hirdetés


Január 1-jétől Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer, amit a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. működtet. A Magyar Közlönyben már meg is jelent a visszaváltási díjakról szóló rendelet.

Hirdetés

A rendelet szerint a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termékek után darabonként 50 forint visszaváltási díj fizetendő. A kötelezően visszaváltási díjas, újrahasználható termék darabonként fizetendő visszaváltási díját a gyártó határozza meg.

Hirdetés

Ilyen kötelezően visszaváltási díjas terméknek számít – a tej és tejalapú italtermék kivételével – minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása.
Emellett a szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, ezért automatával vissza nem váltható üvegekre, amennyiben ezt a koncessziós társaság az előzetes termékregisztrációs eljárás során megállapítja.
A jogszabály által biztosított átmeneti időszakban, 2024. június 30-ig nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat, ezek korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak.
A gyártó a kötelező visszaváltási díjas termékeken kívül meghatározott terméket vagy csomagolást a forgalmazóval kötött megállapodás alapján önkéntesen visszaváltási díjas termékké minősítheti.

Hirdetés

Ilyen termék lehet a gyártó által önkéntesen „visszaváltható” megjelöléssel gyártott, illetve forgalomba hozott, meghatározott termék vagy termék csomagolás, amelynek gyártását, illetve forgalomba hozatalát az országos hulladékgazdálkodási hatóságnak bejelentették.
A visszaváltást kötelezően gépi úton, visszaváltó automatákkal kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek, valamint kötelező visszaváltási helyeket kell kialakítani az 1000 főnél nagyobb népességű településeken.
Az automata működtetésére kötelezett kiskereskedelmi egységek hamarosan regisztrálhatnak a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nél. A kisebb eladótérrel rendelkező üzletek a rendszerhez önkéntes alapon csatlakozhatnak – írja a 444.hu.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés