Hirdetés


A kórházi finanszírozás súlyos problémáira hívta fel a figyelmet Zacher Gábor. A toxikológus szakember szerint a jelenlegi rendszerben egy kórház számára gazdaságilag előnyös, ha a sürgősségi osztályra érkező betegek egy órával érkezésük után elhunynak.

Hirdetés

Zacher rámutatott, hogy a magyar egészségügyi rendszer jelentős összeget költ az alkoholbetegek ellátására, ami a jövedéki adóból befolyt összeg háromszorosa. Egy interjúban elmondta: „Körülbelül háromszorosa a jövedéki adóból befolyt összegnek az, amit évente Magyarországon az alkoholbetegek kórházi ellátására költünk.”

Hirdetés

A kórházi finanszírozás rendszerének hibáját kiemelve Zacher megjegyezte: „Ebben az esetben akkor a kórház biztos, hogy nem kerülne adósságba, mert egy halott után 0,8-as HBCS-t kap az intézmény, az most nagyjából 200 ezer forint, és nem kell sokat azalatt az egy óra alatt belefektetni.”
Az ittas betegek ellátása kapcsán Zacher így fogalmazott: „Úgyhogy ez egy kifizetődő történet lenne, pontosan ugyanúgy, mint mondjuk az ittas betegek is, akikkel úgy nincs különösebb gond, azért mondjuk olyan 140-150 ezer forintot kap az osztály, és alapvetően beköt egy infúziót neki, lecsöpög másfél liter infúzió, azt’ reggel megkapja a ruháit, és elmegy.”

Hirdetés

Zacher szerint vannak azonban olyan esetek, amelyek nem jól finanszírozottak, például a vérző betegek ellátása, ami jelentős ráfizetést jelent a kórházak számára.
Továbbá a toxikológus rámutatott, hogy Magyarország 9,7 millió függő országa, ahol sokan nehezen ismerik be saját függőségüket. A koronavírus járvány okozta változások hatására szerinte még hosszú ideig nem fogunk tudni túllépni. Zacher elmondása szerint az alkoholfogyasztás és a dohányzás tekintetében Magyarország az európai rangsor elején helyezkedik el.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés