Hirdetés


Az ukrán külügyi szóvivő, Oleg Nyikolajenko úgy véli, az orosz biztonsági szolgálat a kárpátaljai magyarokat felhasználva próbálja fokozni a feszültséget a térségben.

Hirdetés

Az ukrán külügyminisztérium arra kéri Magyarországot, segítsen ellenállni az orosz offenzívának, ugyanis „Magyarország békéje és biztonsága nem garantálható Ukrajna békéje és biztonsága nélkül”.
Az Index szúrta ki Oleg Nyikolajenko az Unian ukrán hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozatát, amelyben kommentálta Magyarország sokszor hangoztatott álláspontját az ukrán helyzetről, miszerint nem támogat olyan szankciókat Moszkvával szemben, amik veszélyt jelenthetnek Magyarország energiaellátására és biztonságára.
Nyikolenko szerint a magyarországi béke és biztonság nem garantálható Ukrajna békéje és biztonsága nélkül.

Hirdetés

– Szijjártó Péter külügyminiszter hangsúlyozza, hogy el kell kerülni a háború továbbterjedését, valamint a NATO és Oroszország közötti közvetlen konfliktust. A „ne provokáld Oroszországot” gyakori érv amellett, hogy nagyobb teret adjunk az orosz agressziónak – mondta Nyikolenko az Unian ukrán hírügynökségnek.
Hozzátette: természetesen senkinek sem kívánjuk azt a gyászt, amellyel az ukránok szembesültek az orosz háború miatt. Ugyanakkor tévedés azt hinni, hogy Magyarország, mint bármely más európai ország, légüres térben létezik. Hazánk mára gyakorlatilag a NATO keleti határának védelme. Ha Oroszországnak sikerül elérnie célját Ukrajnában, szomszédaink lesznek a következők. Erről most nyíltan beszélnek az orosz nagykövetek külföldön.
Oleg Nyikolajenko szerint éppen tegnap volt bizonyíték arra a kárpátaljaikat fenyegető üzenetek, hogy az FSZB a kárpátaljai magyarokat felhasználva próbálja fokozni a feszültséget a térségben.

Hirdetés
Magyarország mindig is a külhoni magyarok jogainak védelmezőjeként pozicionálta magát. Arra kérjük Magyarországot, nyíltan ítélje el ezt az oroszországi provokációt, és használja ki jól fejlett kommunikációs csatornáit Moszkvával, hogy megakadályozza az etnikai gyűlöletet szító provokációkat Ukrajnában – szólította fel Nyikolajenko a magyar kormányt. Hozzátette, hogy „ideje őszintének lenni önmagunkhoz”.
„Hiába reménykedünk abban, hogy az agresszor megnyugtatására tett kísérletek sikerrel járnak. Ezt bizonyítja a történelem, így maga Magyarország is” – fogalmazott a szóvivő, aki szerint ezért biztosítaniuk kell partnereiket, hogy „Ukrajna túléli és legyőzi Oroszország gonoszságát”.
Ehhez meg kell erősíteni az európai egységet. Egységet, amely szigorúbb szankciókat vezet be Oroszországgal szemben, hogy megállítsa katonai gépezetét – mondta Oleg Nyikolajenko.

Forrás: blikk.hu
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés