Hirdetés


Müller Cecília új eljárásrendet adott ki a fővárosi és megyei kormányhivatal, a járási (fővárosi, kerületi) hivatal népegészségügyi feladatot ellátó szervezeti egységeinek, valamennyi egészségügyi szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltatónak, bentlakásos szociális otthon vezetőinek és munkatársainak, valamint az óvodaintézmények vezetőinek.

Hirdetés

Müller Cecília szerint örvendetes lenne, ha az új szabályozás a hatodik hullám statisztikáinál is érvényesülne.
Az országos tiszti főorvos írásában kihangsúlyozza, hogy a háziorvosoknak vagy a fekvőbeteg-ellátó intézményeknek a nyilvántartási rendszerbe precízen jelentenie, és naponta 14 óráig aktualizálnia kell, ha gyanús vagy megerősített esetet tapasztalnak, illetve ha közösségi járvány alakul ki az intézményben.
Müller Cecília emellett említést tesz a Covid-betegek elkülönítésének kritériumairól, a közösségbe való visszaengedésükről, a karantén feloldásának feltételeiről, valamint a PCR-vizsgálatot végző laboratóriumok kötelezettségéről.

Hirdetés

Ha egy óvodában például fertőzés történik, azonnali hatállyal kötelesek a vezetők az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) jelenteni. Az iskolás gyerekeknél a háziorvosnak kell bejelentenie.
“A járványügyi megfigyelés időtartama az elkülönítéstől számított 7 nap, illetve a karantén 5. napján végzett antigéngyorsteszt, negatív eredménye esetén az elkülönítéstől számított 5 nap” – szögezte le az országos tiszti főorvos.
Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos csütörtökön reggel a Mokkában beszélt a koronavírusról és arról, hogy habár most kevesebb figyelmet kap, még mindig jelen van az életünkben, elsorban a nehezen kimutatható, lopakodó omikron variáns. Elárulta, hogy a legutóbbi hullám lecsengése után sajnos megint nőtt a fertőzések száma.

Hirdetés
Arról is beszélt, hogy az új fertőzöttek életkori megoszlása különböző: ismételten azt tapasztalják, hogy a hatvan év fölöttieknél jelentkeznek az újabb fertőzések. Arról is beszélt, hogy az alapimmunizáláshoz már három oltás kell.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés