Hirdetés

Fotó: Blikk/ Zsolnai Péter


Bangó Margit, a Kossuth-díjas előadóművész, azon magyar sztárok közé tartozik, akik szembesülnek a nyugdíjrendszer egyik gyakori problémájával: a rendkívül alacsony nyugdíjjal. Évekkel ezelőtt a Story magazinban osztotta meg, hogy milyen szerény összegről él hónapról hónapra. Az énekesnő azonban pozitív hangvételű megjegyzésében rámutatott egy fontos aspektusra: a művészeti ág, amelyben tevékenykedik, korhatárok nélküli.

Hirdetés

“Az a szerencsém, hogy az én műfajomból egyszerűen nem tudok kiöregedni,” mondta Bangó Margit, utalva arra a tényre, hogy a magyar nótát és a cigányzenét még nyolcvanéves korában is képes lesz előadni. Ez a kijelentés nemcsak az ő személyes helyzetének pozitív oldalát emeli ki, hanem általánosságban is az előadóművészeti pálya egyik kiemelkedő jellemzőjére világít rá: a művészet időtlen és korhatárok nélküli természete lehetővé teszi az előadók számára, hogy akár életük vége felé is aktívak maradjanak szakmájukban.

Hirdetés

Bangó Margit esete felhívja a figyelmet a művészek gyakran nehéz anyagi helyzetére is, különösen nyugdíjas éveikben. Ugyanakkor inspiráló üzenetet hordoz: a művészet iránti szenvedély és elkötelezettség képes áthidalni a pénzügyi és fizikai korlátokat, lehetőséget biztosítva a művészeknek, hogy életük végéig aktívan részt vegyenek a kultúrában és az előadóművészetben.

Hirdetés

Hogy mégis mennyi az az annyi?
2017-ben mondta el Bangó Margit, hogy hetvenezer forintból nem lehet megélni. Bár azóta volt nyugdíjemelés és nyugdíjkorrekció is, Bangó Margitnak pici a nyugdíja.
“Muszáj dolgoznom, a nyugdíjamból csak egyetlen számlát tudnék befizetni a sok közül. (…) hetvenezer forintból nem élnék meg. Kell egy új kerítés, és a dédunokám taníttatását is fizetni kell” — szemlézte az egyazegyben.com Bangó Margit a Story magazinnak adott interjúját.

Forrás
Hirdetés
Categories: Ütős

Hirdetés