Hirdetés


Az ukrajnai külügyminisztérium bekérette Magyarország nagykövetét, miután Orbán Viktor miniszterelnök nagy-magyarországos szurkolói sálat viselt a vasárnapi görög-magyar labdarúgó-mérkőzésen.

Hirdetés

Korábban a román külügy is tiltakozott, kedden pedig az ukrán külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet az Orbán Viktor által viselt sál miatt – vette észre a Hvg.

Hirdetés

Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője Facebook-oldalán fejezte ki véleményét: „A revizionizmus eszméinek magyarországi népszerűsítése nem járul hozzá az ukrán-magyar kapcsolatok fejlődéséhez, és nem felel meg az európai politika elveinek”. Ukrajna ezért bekérette a magyar nagykövetet.
A román külügyminisztérium sem nézte jó szemmel a miniszterelnök gesztusát – hívta fel a figyelmet a Transtelex a román diplomácia rosszallására. Ahogy a Jurnalul román hírlap cikke is jelzi, a román diplomácia elfogadhatatlannak tart mindenfajta revizionista megnyilvánulást, ugyanis ellentétesnek véli Románia és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak kiépítése érdekében tett kölcsönös vállalásaival. A külügyminisztérium kiemelte az 1996. szeptember 16-án Temesváron aláírt jószomszédi viszonyról szóló szerződést, illetve a két évtizede elfogadott Stratégiai Partnerséget is.
A lap idézi a román külügyi tárca nyilatkozatát, amely szerint Orbánnak ez a megnyilvánulása „ellentétben áll a kétoldalú párbeszéd újraindítását övező nyitottsággal, amelynek jegyében a román külügyminiszter a közelmúltban tett budapesti látogatása során mind a kormányfővel, mind a magyar kollégájával folytatott konzultációi alkalmával megnyilvánult”.
A miniszterelnök – meglepő gyorsasággal – a Facebook-oldalán reagált. – A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek! – írta.

Hirdetés

A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek! 🇭🇺🇭🇺🇭🇺

Posted by Orbán Viktor on Tuesday, 22 November 2022

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés