Hirdetés

Benedek Miklós kapta a Nemzet Színésze elismerést azzal, hogy a cím jelenlegi tizenegy birtokosa őt választotta a közelmúltban elhunyt Balázsovits Lajos helyére. A néhány hete eltávozott színészlegenda helyére a grémium szerdán választotta meg az új tagot, aki társaihoz hasonlóan, élete végéig nettó 630 ezer forintos havi juttatásban részesül majd.

Hirdetés

A Nemzeti Színházban gyűltek össze
A hagyományokhoz híven a Nemzeti Színházban gyűltek össze a Nemzet Színészei, hogy meghozzák döntésüket. A 11 tagú tanács Balázsovits Lajos július 19-i halála után új tagot választott a soraiba. A Nemzeti Színház Facebook-oldalán közölte: Benedek Miklóst választották a Nemzet Színészének.

Kossuth- és Jászai Mari-díjas kiválóság
Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja. 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt.

A Budapest Orfeum szellemi atyja
A nagy sikerű Budapest Orfeum című zenés darab szellemi atyja. Számos előadást rendezett, köztük Heltai Jenő, Molnár Ferenc és Shakespeare darabokat. 2011 óta játszik az Orlai Produkció előadásaiban – írták munkássáról.

Hirdetés

Visszatérésre készül
Október hatodikán tér vissza a színpadra Benedek Miklós a Hárman a padon című előadással. A közkedvelt színművész már gőzerővel erre az alkalomra, annak ellenére, hogy egy makacs „utóbetegség” kínozza. Benedek Miklós rövid idő alatt kétszer került kórházba. Egy komolyabb szív- és tüdővizsgálaton is átesett és az eredmények több eltérést is mutattak. Mint kiderült, egy elég gyakori tüdőbetegséggel, COPD-vel küzd, és emiatt a szívével is vannak problémák.

Egyre jobban érzi magát
„Szerencsére egyre jobban érzem magam. Azért még nem tért vissza teljesen az erőm, fáradékony vagyok, de már igyekszem tevékenyen tölteni a napjaimat. Sokat olvasok, illetve elkezdtem egy színházzal kapcsolatos munkán dolgozni, de erről még nem szeretnék többet elárulni” – mondta Benedek, akinek az orvosok beállították a gyógyszereit, így elmúlt a vizesedése és megszűntek a fulladások is.

Káros szenvedély
A színész jól tudja, hogy betegsége egyik fő oka a káros szenvedélye, a cigaretta, amelynek évtizedekig a rabja volt. A hosszú évtizedeken át tartó dohányzás megtette a hatását. Benedek Miklós ugyan már nyolc éve nem gyújtott rá, a múltat azonban nem lehet kitörölni. A szakemberek szerint ebből a betegségből meggyógyulni nem lehet, csak életmóddal és gyógyszerekkel szinten tartani.

Hirdetés

„Van egy utóbetegségem”
„Van egy utóbetegségem, és úgy érzem, mintha a torkomban lenne valami, de nem tud felszakadni, hiába szedtem már be mindenféle gyógyszert. Remélem, hamarosan túl leszek ezen, és októberben minden gond nélkül színpadra állhatok. Gálvölgyi Jánossal már beszéltem is, ő is készül a darabra” – fogalmazott a művész a Blikknek.

Fia haláláról beszélt
Benedek Miklós korábban egy rádióműsorban beszélt fia, Benedek Tibor haláláról. Azt mondta, a lelke már soha nem lesz a régi. „Soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténik. Soha. De hát megtörtént és ezzel élni kell, tovább élni”. A színész azt is mondta, hogy a tragédiát követően a tehetetlenség és az űr maradt, továbbá azt is kiemelte, hogy az unokája, Benedek Tibor fia kísértetiesen hasonlít az apukájára. Nem csak külsőleg, ugyanis a vízilabdát is imádja.

Súlyos beteg volt
Benedek Tibor 48 éves korában, 2020. június 18-án hunyt el hosszú, gyógyíthatatlan betegségben. A háromszoros olimpiai bajnok súlyos betegen sem szakított a sporttal. Edzőként dolgozott, halála előtt nem sokkal vonult vissza.

A Nemzet Színészei
A Nemzet Színészei jelenleg: Lehoczky Zsuzsa, Molnár Piroska, Szacsvay László, Bodrogi Gyula, Jordán Tamás, Almási Éva, Csomós Mari, Tordy Géza, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György, Király Levente és Benedek Miklós.

Idén már másodszor ültek össze
Idén, alig több mint két hónapon belül másodszor kellett összeülnie a tanácsnak; Máthé Erzsi májusi halála után Balázsovits Lajos még telefonon szavazott, majd a társaság egyhangúan Udvaros Dorottyát választotta.

Kiemelt kép: Benedek Miklós. Fotó: archív Forrás

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés