Hirdetés


A BALATONI HEKKNEK SEMMI KÖZE NINCS A MAGYAR TENGERHEZ
Szerintem nincs olyan ember, aki ne evett volna a Balaton melletti büfékben vagy Budapesten a Római parton hekket sült krumplival és kovászos uborkával.Gyerekkoromban nem múlt el nyári balatoni szezon hekkezés nélkül, és a mai napig imádom ezt az ételt. Miután koncentráltan a tóparti büfékben kapható, azt hihetnénk, hogy a hekket a Balatonból fogják ki, de akárhogy is próbálnánk, nem járnánk sikerrel.
A hekk MagyarországonMagyarországra a hetvenes években érkezett, mint egzotikus tengeri hal, akkor még tőkehalnak nevezték. A hekkeket legtöbbször a tőkehalakkal együtt szokták halászni, hiszen nagyjából egy helyen élnek. A fehér húsú halat Dél-Amerikában, Dél-Afrikában fogják ki, ezután egyből feldolgozzák: levágják a fejüket és kibelezik őket. -írja a sobors.hu
Tudtad, hogy a hekk halászása során sok delfin is elpusztul? És nem ez az egy érve van Kardos Gábornak arra, miért kell forradalmasítani a balatoni büfék kínálatát. A Balatoni Kör idén is keresi az Év strandételét!
Mi a baj a hekkel?– Nem véletlenül volt az első célunk a Balatoni Körrel, hogy váltsuk le a hekket, keressünk helyette valami mást, bármi mást.Szögezzük le az elején, és hangsúlyozzuk, hogy a hekk nem balatoni hal, hanem Argentína partjain halászott halfajta, ami a 60-as 70-es évektől elérhető Magyarországon. Sokan balatoni halnak gondolják, de ez nem így van. Az egyik legrosszabb választás a sült hekk, amit a strandon kérhetünk. A tengeri halak egyre több szakvélemény szerint a nehézfém és mikroműanyag tartalmuk miatt nem túl egészségesek.A tengeri halászat ezen formája nem fenntartható, mert kiürítik a tengereket, totális a lehalászás, emiatt egyre több a kihalt tengeri faj.-írja a likebalaton.hu
Hekk halászat során Argentína partjainál több delfin is a hálóba akad, akik vagy azonnal meghalnak, vagy valamilyen sérülés miatt nem élik túl a halászatot. A hekket a legdurvább környezetkárosítással fogják ki. Olcsónak tűnik, de óriási árat fizetünk érte. Egy olyan halászatot támogatunk vele, ami elpusztítja a tengeri élővilágot.

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés