Hirdetés


Fotó: Leon Neal – WPA Pool /Getty Images
Bill Gates szerint a következő húsz évben újabb világjárvány robbanhat ki, amelyet akár mesterséges vírus is okozhat, s amelyet bioterrorizmussal terjesztenek el – írta az amerikai Newsweek hírportálja alapján a hvg.hu portál.

Hirdetés
A Miscrosoft alapítójaként ismertté vált, jelenleg csak az alapítványaival foglalkozó Bill Gates régóta követi nyomon a világ egészségügyi helyzetét, s többször szólalt fel a koronavírus-járvány kitörése óta is ebben a témában. Legutóbb a napokban tett spanyolországi látogatásakor, a spanyol El Diario című újságnak adott interjújában beszélt erről. Elmondta: szerinte 50 százalék a valószínűsége, hogy a következő évtizedben természetes eredetű járvány pusztít majd a világban.
Az emberi népesség egyre csak nő, és egyre több természetes ökoszisztémát uralunk – jelentette ki Gates, hozzátéve, hogy a következő világjárvány könnyen lehet az éghajlatváltozás következménye is. Szerinte ez lehet egy már ismerős vírus elterjedése, de nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy mesterséges vírusról legyen szó, amelyet biofegyverként vetnek be.

Hirdetés

A szoftverfejlesztő milliárdos szerint 25 százalékkal növelni kellene az Egészségügyi Világszervezet (WHO) költségvetését, hogy felállíthassanak egy háromezer főből álló mobilizációs csapatot, amely a megjelenő világjárványokat vizsgálná. Gates egyébként a WHO állandó költségvetésének 10 százalékát fedezi az általa létrehozott Gates Alapítványon keresztül.
A róla elterjedt összeesküvés-elméletekre reagálva (miszerint Gates például a járványra hivatkozva mikrochipet ültet az emberekbe) úgy fogalmazott, „már hozzászokott” az ilyesmikhez, ugyanakkor szomorúnak és veszélyesnek is találja ezeket, hiszen „emberek azért halnak meg, mert mások ragaszkodnak egy-egy ilyen elmélethez” ahelyett, hogy „belátnák, itt biológiai tényekről van szó”.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés