Hirdetés


A felelősségteljes állampolgárok a harmadik oltást is felveszik. Aki legalább egy oltást felvett, azok száma 6,2 millió felett van. Ezeknek az embereknek pedig a fele már felvette a harmadik oltást is – mutatott rá Boldogkői Zsolt biológus.

Hirdetés

A szakember szerint minél többen vannak beoltva, annál inkább lassul a járvány. Ugyanakkor hozzátette, hogy minél fertőzőbb egy vírusvariáns, annál nagyobb a nyájimmunitási küszöb. Ez a koronavírus omikron-variánsa esetében azt jelenti, hogy a nyájimmunitáshoz 90 százalék feletti védettség kell.
A biológus egy példát is említett, elmondása szerint a kanyaró esetében 98 százalék körüli a nyájimmunitási küszöb, de mivel gyerekkorban majdnem a teljes népesség megkapja a védőoltást, ez nem jelent gondot. A szakértő szerint erre lenne szükség a koronavírus esetében is.

Hirdetés
Egyedül a kötelező védőoltás érné el azt, hogy elérjük azt a szintet, hogy tényleg egy komoly lépés lenne a járvány legyőzése érdekében
– mondta Boldogkői Zsolt az RTL Klub híradójának, és arra is kitért, hogy úgy tűnik, az omikron-variáns az eredeti vírusnál gyengébb tüneteket produkál.
Az megint egy más kérdés, hogy a vírusnak ez lesz-e az utolsó szava, mert ugye vannak hírek arról, hogy a delta-variánsnak itt a keleti régióban van egy még durvább verziója
– mondta a szakember, aki szerint nem kizárt, hogy a vírus megint erősödni fog, mígnem teljesen besimul a többi légúti betegség közé.

HirdetésHirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés