Hirdetés


Ukrán tisztviselők szerint a csernobili atomerőművet megszálló orosz csapatok kifosztottak és megsemmisítettek egy analitikai laboratóriumot a helyszínen, ahol radioaktív hulladékot dolgoztak fel.

Hirdetés

Az ukrán Lezárt Területért Felelős Ügynökség szerint a csernobili atomerőművet megszálló oroszok kifosztottak és leromboltak egy radioaktív hulladékot feldolgozó laboratóriumot, közölte a BBC a szervezet Facebook-posztja alapján.
A központi analitikai laboratóriumban nagy mennyiségű, nagyon aktív és radionuklid-mintákkal dolgoztak, amelyek most az oroszok kezébe kerültek.
Az ügynökség közlése szerint a mintegy 6 millió euróból kialakított laboratóriumban olyan értékes analitikai berendezéseket is megszereztek az oroszok, amelyek Európában máshol nem elérhetők.

Hirdetés

Csernobil ugyan nem működő erőmű, de az 1986-os katasztrófa óta folyamatos kezelést igényel.
Az oroszok az erőművet az invázió első napjaiban, még február végén foglalták el, és hetekig tartották fogva az ott dolgozókat.
Hétfőn felváltották a csernobili nukleáris hulladéktárolókat üzemeltető, három hete folyamatosan dolgozó egyetlen műszaknyi személyzet másik felét is, miután vasárnap már távozhatott a személyzet egyik fele.
Az egykori atomerőmű helyzete továbbra is nagy aggodalomra ad okot, ráadásul a hét elején az ukrán parlament arról számolt be, hogy az erőmű közelében erdőtüzek törtek ki, amelyeket műholdfelvételek is rögzítettek.

Hirdetés
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés